Tämä uudenkaledonianvaris on varustettu tutkimusvideokameralla. Kuva: <span class="photographer">Jolyon Troscianko</span>
Tämä uudenkaledonianvaris on varustettu tutkimusvideokameralla. Kuva: Jolyon Troscianko

Uudenkaledonianvarikset osaavat päätellä syitä ja seurauksia, raportoivat uusiseelantilaistutkijat.

Näppärinä työkalujenkäyttäjinä tunnetut uudenkaledonianvarikset (Corvus moneduloides) ovat jälleen häikäisseet kyvyillään. Nyt ne osoittivat taitavansa jopa kausaalista päättelyä – taito, johon ei tähän asti ole ihmisen lisäksi kyennyt edes simpanssi.

Varisten päättelykykyä testasi Alex Taylor Aucklandin yliopistosta tiimeineen. Hän antoi kuudelle varikselle läpinäkyviä putkiloita, joista sai ongittua herkkupalan – mikäli osasi varoa ansoja.

Putkien pohjassa nimittäin oli kaksi reikää, joista toinen aina peitettiin kannella. Jos ruokaa työnsi tikulla väärään suuntaan, se putosi ansaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Variksista kolme sai ruoan putkesta kerta kerran jälkeen. Ne näyttivät siis tajuavan, että jos herkun yrittää lykätä reiän yli, se on menetetty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi tutkijat esittelivät variksille puisen pöydän, jossa oli kaksi lokeroa. Kummassakin lokerossa oli herkkupala, mutta toisessa se oli sijoitettu nelikulmaisen reiän taakse. Saadakseen herkun varisten olisi siis ymmärrettävä valita reiätön lokero.

Samat kolme varista saivat nytkin herkut haltuunsa, sillä ne osasivat välttää reikää. Samaa testattiin äskettäin apinoilla, mutta ne eivät kyenneet siirtämään putkikokeessa oppimaansa ansapöytään.

"Variksilla näyttää olevan jonkinlainen käsite reiästä, joka ei ole kytkösissä vain visuaalisiin piirteisiin. Ne pystyvät käyttämään tätä käsitettä ongelmanratkaisuunsa", Taylor toteaa.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla