Lena on nyt printattu supertarkasti.
Lena on nyt printattu supertarkasti.

Kuvan resoluutio on 100 000 pistettä tuumalla. 

Singaporelaisen Imre-tutkimuslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla voi tehdä maailman tarkimpia väritulosteita. Terävissä, koko värikirjon kattavissa kuvissa tarkkuus on 100 000 pistettä tuumalla (dpi), kun nykyiset mustesuihku- ja lasertulostimet yltävät vain 10 000 dpi:n resoluutioon.

Uudessa tulostustekniikassa kuvan rakentamiseen ei käytetä väriaineita tai musteita, vaan nanokokoisia hopeakiekkoja. Menetelmä saattaa mullistaa kuvien printtaamisen. Lisäksi sen avulla voidaan ehkä valmistaa uudenlaisia heijastavia värinäyttöjä sekä kehittää optisia muisteja tiedon tallennukseen.

Tutkijat ottivat mallia perinteisistä lasimaalauksista, jotka tehdään sekoittamalla lasiin metallihippuja. Metalli hajottaa lasin läpi tulvivan valon, ja lasimaalaus saa värinsä. Samaa ajatusta hyödyntäen tutkijat valmistivat metallisista nanorakenteista pintoja, joista valo heijastuu niin, että tuloksena on värikuva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikallaan tutkijat onnistuivat luomaan 50 x 50 mikrometrin kokoisen värillisen version painotekniikassa käytetystä Lena-kuvasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature Nanotechnology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla