Bakteerit voisivat auttaa esimerkiksi öljyvahinkojen kartoittamisessa. Kuva: <span class="photographer">Smithsonian Institution</span>
Bakteerit voisivat auttaa esimerkiksi öljyvahinkojen kartoittamisessa. Kuva: Smithsonian Institution

Sveitsiläistutkijat valjastivat bakteerit kertomaan ympäristölle haitallisista vuodoista.

Öljyn ja muiden ympäristölle haitallisten aineiden vuodot voitaisiin paikantaa värikoodattujen bakteerien avulla niin merestä, maalta kuin maan alta, raportoivat sveitsiläistutkijat.

"Yksinkertaiset yksisoluiset bakteerit on varsin helppo varustaa värillisellä "reportteriproteiinilla", joka reagoi maaperään tai meriveteen valuneeseen öljyyn tai maatalouskemikaaleihin", kertoi Lausannen yliopiston professori Jan van der Meer mikrobiologian seuran syyskokouksessa Dublinissa.

Van der Meerin ryhmä osoitti, että bakteerit pystyivät tunnistamaan öljyä merivedestä: vuoto näkyi bakteerien bioluminenssina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elävät bakteerit ovat Van der Meerin mukaan päästöjen paikannuksessa kemikaalisia menetelmiä paljon parempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kemialliset menetelmät vaativat usein monimutkaisia laitteita tai kalliita tai myrkyllisiä materiaaleja", Van der Meer sanoi. "Sen sijaan meidän sensoribakteerimme ovat hyvin yksinkertaisia ja turvallisia käyttää. Mikä parasta, ne antavat luotettavan testituloksen."

Sisältö jatkuu mainoksen alla