Varpuset ovat pienempiä kuin ennen. Kuva: Wikimedia Commons
Varpuset ovat pienempiä kuin ennen. Kuva: Wikimedia Commons

Ruokaa on kenties niukemmin.

Suomalaiset varpuset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan pienentyneet merkittävästi kolmessa vuosikymmenessä.

Varpuset painavat noin 1,5 grammaa vähemmän kuin 1980-luvun puolivälissä. Linnut ovat pienentyneet tutkijoiden mukaan merkittävästi, koska varpunen painaa keskimäärin vain 33 grammaa.

Turun ja Helsingin yliopistojen tutkijat vertailivat varpusten painoja kymmenessä kaupungissa Helsingistä Sodankylään.

Pohjana olivat alun perin luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijoiden 1980-luvulla keräämät laajat tiedot varpusista. Uutta tutkimusta varten pyydystivät varpusia uudelleen samoissa kaupungeissa kuin 30 vuotta sitten, kuvailee apulaisprofessori Jon Brommer Turun yliopiston biologian laitokselta.

Selitystä varpusten pienenemiselle ei vielä ole. Varpusia esiintyy vain samoilla alueilla kuin ihmisiä eli kaupungeissa tai maatiloilla.

”Varpunen on hyvin urbaani lintu, joten se liittyy jotenkin ympäristön muutoksiin. Yksi selitys voisi olla ruuan kuten hyönteisten väheneminen”, Brommer pohtii.

Myös varpusten määrä on vähentynyt rajusti 1980-luvun puolivälistä. Yhden arvion mukaan määrä on puolittunut. Brommerin mukaan varpusia on enää kolmannes 1980-luvun määristä.

”Ilmiö tunnetaan myös muualla, esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Emme tiedä, miksi.”

Brommerin mukaan tutkijat ovat pohtineet, onko varpunen esimerkiksi jonkinlainen bioindikaattori eli ilmentäjälaji. Sellainen on Tieteen termipankin määritelmän mukaan erityisen herkkä ympäristötekijöille ja saattaa kertoa jotakin ympäristön terveydentilasta.

"Varpusten väheneminen on maailmalla suorastaan kuohuttanut", sanoo uusia varpusnäytteitä kerännyt tutkija Jaana Kekkonen Helsingin yliopistosta.

Riittävän monen linnun löytäminen ja pyydystäminen mittauksia varten ei ollut helppoa, Kekkonen huomauttaa. Tutkijat mittailivat yliopistojen tiedotteen mukaan lintuja esimerkiksi ihmisen puutarhoissa.

Brommerin mukaan varpusten määrä ei ole enää 2009 jälkeen ilmeisesti vähentynyt yhtä jyrkästi kuin siihen asti. Tutkimus varpusten pienentymisestä on Journal of Ornithlogy -lehdessä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä5896
Liittynyt3.5.2008

Varpuset pienentyneet ja vähentyneet Suomessa

Vähentyyhän ne: Lainaus: Talvi on tuskin ehtinyt kunnolla alkaa Suomessa, kun etelämpänä Euroopassa valmistaudutaan jo kevään tuloon. Maltalla sikäläinen Birdlife kutsuu parhaillaan vapaaehtoisia lintuharrastajia muualta Euroopasta seuraamaan muuttoa ja samalla hillitsemään laitonta massateurastusta tulevan kevätmetsästyskauden aikana. Maltalle? Miksi ihmeessä? Kymmeniä miljoonia muuttolintuja tapetaan tai pyydystetään vuosittain laittomasti kutakuinkin kaikkialla Välimeren piirissä, mutta...
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

tammukka
Seuraa 
Viestejä3216
Liittynyt9.5.2010

Varpuset pienentyneet ja vähentyneet Suomessa

Hmjoo 14.04.2015 klo 10:59 Kun tuo koko tutkimus näyttää olevan maksun takana, niin olisiko kellään palstalaisella tietoa kuinka varpusten pyydystäminen tutkimusta varten tapahtuu? Toisin sanoen, kuinka paljon pyydystäjän taidolla on merkitystä? Pyydystystä aloitellessa varmaankin kiinni saadaan vain hitaimmat, eli sairaimmat linnut ja sitten taitojen kasvaessa edustavampi otos kaikista linnuista. En nyt todellakaan väitä, että ko. tutkimus olisi pahasti väärässä tämän takia, mutta kiinnostaa...
Lue kommentti

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.