Vasen käsi tietää, mitä oikea tekee. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vasen käsi tietää, mitä oikea tekee. Kuva: Panu Pälviä

Treeni onnistui huijaamalla aivoja.

Jos käden voima tai hienomotoriikka hiipuu sairauden tai vamman takia, virtuaalitodellisuus saattaa auttaa. Israelilaistutkijat osoittivat, että oikean käden sormiharjoittelu voimisti myös vasenta, kun virtuaalilasit näyttivät sen muka liikkuvan.

”Huijaamme aivoja”, kiteyttää psykologian professori Roy Mukamel Tel Avivin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimukseen värvättiin puolensataa vapaaehtoista. Aluksi heidän käsiensä motorisia kykyjä kartoitettiin. Sitten silmille asetettiin virtuaalilasit, jotka näyttivät käsistä animoitua 3d-kuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisessä kokeessa koehenkilöt liikuttelivat oikean käden sormiaan tietyssä järjestyksessä. Virtuaalitodellisuudessa näytti kuitenkin siltä, kuin liikkeet olisikin tehnyt vasen käsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi koehenkilöt työnsivät vasemman kätensä motorisoituun hanskaan, joka nosteli sormia samaan tahtiin kuin oikea käsi liikehti. Taas virtuaalilasien läpi näytti siltä, kuin vasen käsi olisi liikkunut itse.

Kun motorisia kykyjä mitattiin uudestaan sormeilun jälkeen, ilmeni, että vasemman käden suoritus parani, vaikka harjoitus oli ollut vain virtuaalista. Vielä parempaan tulokseen päästiin siten, että automaattikäsine liikutteli kättä myös todellisuudessa.

Osaa koehenkilöistä seurattiin myös toiminnallisella magneettikuvauksella kokeiden aikana. Kävi ilmi, että päälaenlohkon alue aktivoitui aivoissa aina harjoituksen aikana. Mitä vilkkaammin se työskenteli, sitä enemmän vasen käsi edistyi.

Tutkijat uskovat, että menetelmää voidaan soveltaa kuntoutukseen ja hoitoihin. Tutkimuksen julkaisi Cell Reports.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1489

Offtopic: Olisiko luontevampaa sanoa "vasenta kättä"?

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sisältö jatkuu mainoksen alla