Koehenkilöt arvioivat tällaisten pistekuvioiden kävelytyylin sukupuolta. Kuva: Current Biology, Zhou et al.
Koehenkilöt arvioivat tällaisten pistekuvioiden kävelytyylin sukupuolta. Kuva: Current Biology, Zhou et al.

Tuoksut muuttavat miesten ja naisten havaintoja eri tavoin.

Elimistö tuottaa tuoksuvia kemiallisia aineita, joista voi tunnistaa vastakkaisen sukupuolen, vaikka haistaja ei tietoisesti aistisikaan mitään erityistä tuoksua. Hajusignaalin teho riippuu aistijan sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, osoitti Current Biologyn julkaisema tutkimus.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että miehen hiessä ja siemennesteessä esiintyvä androstadienoni ja esimerkiksi naisen virtsassa esiintyvä estratetraenoli kohottavat vastakkaisen sukupuolen edustajien mielialaa.

Kiinan tiedeakatemian tutkija Wen Zhou työtovereineen käytti uusissa kokeissaan samoja steroideja sekä vielä kontrollituoksua, joille altistivat ryhmän homo- ja heteroseksuaalisia naisia ja miehiä. Tietoisesti kaikki hajut haisivat neilikalle eikä niitä voinut erottaa toisistaan.

Sitten koehenkilöt katselivat erilaisia valopistekävelijöitä tietokoneen ruudulta ja määrittivät, miten nais- tai miesmäisiltä kävelykuviot vaikuttivat.

Androstadienonialtistus sai heteroseksuaaliset naiset – mutta ei miehiä – näkemään pistekävelijät miesmäisempinä. Estratetraenolilla oli samanlainen mutta vastakkaissuuntainen vaikutus: heteromiehet näkivät naismaisempaa kävelyä, ja heteronaisten havaintoja tuoksu ei muuttanut.

Homoseksuaaliset miehet reagoivat kemosignaaleihin samalla tavalla kuin heteronaiset. Biseksuaalit tai lesbot puolestaan sijoittuivat reaktioissaan heteromiesten ja -naisten välimaille.

Kun kävelykuviot olivat sukupuolisesti neutraaleja, steroidit muuttivat havaintoja keskimäärin kahdeksan prosenttia, mitä tukijat pitävät hyvin selvänä vaikutuksena.

Alla olevasta videosta näkyy kokeessa käytetyt pistekävelijät. Koehenkilöt katselivat seitsemää eri kävelykuviota yksitellen satunnaisessa järjestyksessä. Vasemman suuntaan kävely naismaistuu, oikean miesmäistyy.

Video: Current Biology, Zhou et al.