Ihmiset vilkuttavat dokumenttielokuvassa vuonna 1902. Kuva: <span class="photographer">BFI National Archive, Mitchell & Kenyon collection
</span>
Ihmiset vilkuttavat dokumenttielokuvassa vuonna 1902. Kuva: BFI National Archive, Mitchell & Kenyon collection

1900-luvun taitteessa eli mysteerisen paljon oikeakätisiä, havaitsivat brittitutkijat.

Vaikka Ison-Britannian väestöstä vasenkätisiä on nykyään 11 prosenttia, 1900-luvun alussa heitä oli vain kolme prosenttia. Koska vasenkätisten aivot ovat järjestyneet eri tavalla kuin oikeakätisten, kolminkertainen ero vasenkätisten määrässä on melkoinen mysteeri ja vaatii selitystä, väittävät tutkijat Ian Christopher McManus ja Alex Hartigan Lontoon University Collegesta.

McManus ja Hartigan laskivat vuosina 1897-1913 kuvatuista dokumenttielokuvista, kuinka moni ihminen vilkuttaa vasemmalla kädellä. Tämän jälkeen he vertailivat tuloksia Googlen kuvahausta löytyneisiin kuviin.

Vanhassa aineistossa vain 15,6 prosenttia ihmisistä käytti vilkuttamiseen vasenta kättä, kun taas uusissa kuvissa vasenta kättä käytti 24,3 prosenttia ihmisistä. Kun tulokset suhteutettiin tietoon vasenkätisyyden määrästä tänä päivänä, ero kasvoi kolminkertaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että vasenkätisten määrä ennen viktoriaanista aikaa on ollut suunnilleen sama kuin nykyään. Miksi heidän määränsä notkahti vuosien 1900-luvun taitteessa ja kohosi tämän jälkeen entiselleen, on arvoitus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vasenkätisten pakottaminen oikeakätisiksi koulussa selittää tutkijoiden mukaan vain osan tuloksista.

Tutkimuksesta kertoi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla