Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Vaurastuminen kehitysmaiden tasolta ensin vähentää syntyvyyttä, mutta kaikkein kehittyneimmissä maissa syntyvyys taas kääntyy nousuun.

Vaurauden lisääntyminen kehityneissä maissa 1900-luvulla on yhdistynyt syntyvyyden alentumiseen jopa alle väestön uusiutumisen edellyttämän tason.

Tämä laskeva trendi kuitenkin taittuu, kun talous kasvaa tietyn kynnyksen yli, tämän viikon Nature-lehti reagoi verkkosivuillaan.

Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden alentuminen on johtanut huoleen muun muassa työvoimapulasta. Alenevan syntyvyyden trendi on näyttänyt mahdottomalta kääntää takaisin nousuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pennsylvanian yliopiston Hans-Peter Kohler kollegoineen löysivät kuitenkin J-käyrän muotoisen yhteyden taloudellisen kehityksen ja hedelmällisyyden väliltä. Se todistaa, että käänne ylös on mahdollinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He vertasivat kokonaishedelmällisyyslukua 30 vuoden aikavälillä inhimillisen kehityksen indeksiin (HDI) 24 maassa. Kun HDI oli matala tai keskitasoa, hedelmällisyys laski. Kun indeksi saavutti korkean tason kuten nyt Yhdysvalloissa ja Hollannissa, hedelmällisyyden lasku pysähtyi ja se kääntyi hitaasti nousuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla