Kikatus jatkuu niin sisään- kuin uloshengityksen aikana. Kuva: George Keith
Kikatus jatkuu niin sisään- kuin uloshengityksen aikana. Kuva: George Keith

Vauvan poikkeava nauru voi liittyä puheen opetteluun.

Vauvan nauru on hieman erilaista kuin ison ihmisen. Vauva nauraa sekä sisään- että uloshengityksellä – samaan tapaan kuin kaikki muut kädelliset.

Tämän selvitti psykologian tutkija Disa Sauter Amsterdamin yliopistosta. Hän tutki ryhmänsä kanssa äänitteitä kymmenien vauvojen naurusta. Iältään vauvat olivat 3–18 kuukautta.

Äänitteitä tutkimalla selvisi, että nuorimmat vauvat nauroivat sekä sisään- että uloshengityksellä. Vanhemmat vauvat nauroivat enimmäkseen ulos hengittäessä. Sillä tavoin nauravat myös isommat lapset ja aikuiset.

”Aikuiset nauravat joskus sisään hengittäessä, mutta selvästi vähemmän kuin vauvat tai simpanssit. Uskomme, että nauru muuttuu tähän suuntaan asteittainen eikä äkillisesti”, Sauter sanoo.

Ei ole yhtä hyväksyttyä syytä siihen, että kädellisistä vain ihmiset nauravat ulos hengittäessään. Yksi mahdollisuus on Sauterin mukaan, että ihmisen äänen ohjailu kehittyy omalla tavallaan, koska hän oppii puhumaan.

Naurun tutkimisesta kertoi tiedesivusto EurekAlert ja verkkosivu Science Daily. Jos ei muista miltä vauvan kikatus kuulostaa, voi sitä kerrata kolmesta eri äänitiedostosta.

Sauterin ryhmä tutkii nyt, onko naurun määrällä mitään yhteyttä siihen, syntyykö sitä sisään tai ulos hengitettäessä.

Sauter haluaa tutkia myös, miksi nauraminen muuttuu iän myötä. Lapsilla ja nuorilla vauvoilla naurua tulee väistämättä fyysisen leikin, kuten kutittelun yhteydessä. Vanhemmilla naurua syntyy myös sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Sauter esitteli tuloksia vauvan ääntelystä tiistaina Amerikan akustisen seuran kokouksessa Victoriassa Kanadassa.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5719
Liittynyt21.7.2017

Vauva nauraa kuin simpanssi

Minijehova kirjoitti: Käyttäjä4499 kirjoitti: Minijehova kirjoitti: Jimmy Carr nauraa sisäänpäin. Brittikoomikko. Googlaahan pojan naurua, on erikoinen tapa nauraa. Kuuntelin ( QI - Jimmy Carr laugh combilation ), on se erikoinen... (tulee mieleen joku lintu...) mutta en osaa sanoa, onko sisäänpäin! On se, sanoi speciaalissaa (funny business) erikoisen naurun syyksi juuri nauramisen sisäsuuntaan. En usko että Jimmy sen sanoessaan valehteli tai mutuili, vaan lienee ihan selvittänyt asiaa...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli