Vauvasta on kiva kuulla ystävien naurua. Kuva: Getty Images
Vauvasta on kiva kuulla ystävien naurua. Kuva: Getty Images

Kyky ymmärtää ihmisten välisiä suhteita kehittyy jo ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Ihmisten välisestä läheisyyden tai etäisyyden voi päätellä siitä, miten he nauravat keskenään.

Aikuiset erottavat nopeasti toisistaan ystävät ja ventovieraat pelkästään kuuntelemalla näiden yhteisnaurua, osoittavat tieteilijöiden tekemät kokeet.

Kyky kehittyy jo hyvin varhain. Uuden tutkimuksen mukaan vain viiden kuukauden ikäiset vauvat tunnistavat tuttujen ja toisilleen vieraiden ihmisten ilon ilmaisut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vauvojen herkkyys erottaa erilaisia nauruja voi olla yksi varhain kehittyvistä työkaluista, joita he käyttävät ymmärtääkseen ja suuntautuakseen monimutkaisessa sosiaalisessa ympäristössä”, selittää apulaisprofessori Athena Vouloumanos New Yorkin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Vauvoilta ei voi kysyä käsityksiä suoraan, koska eivät osaa vielä puhua. Siksi vauvojen psykologisessa tutkimuksessa tarkkaillaan sitä, miten pienokaiset reagoivat näkemäänsä tai kuulemaansa.

Ensimmäisessä kokeessa Vouloumanos ja hänen työtoverinsa osoittivat vauvoille vuoron perään ystävien tai ventovieraiden naurua yhdessä.

Vauvat kuuntelivat pidempään ystävien nauramista. Tämä kertoo tutkijoiden mukaan paitsi siitä, että he erottavat eri naurun tyypit toisistaan, myös siitä, että he kuuntelevat mieluummin ystävien nauramista.

Toinen koe varmisti, että vauvat eivät vain erota toisistaan nauruja vaan myös kykenevät ymmärtämään, mitä naurun luone paljastaa ihmisen välisestä läheisyydestä.

Eri ryhmä vauvoja osallistui tähän kokeeseen, jossa mukana oli näyttelijöitä. Videoklipeissä näyttelijät olivat kääntyneet toistensa puoleen kuin kaverit ikään tai sitten he olivat selin kuin eivät tuntisi toisiaan.

Kuva: Athena Vouloumanos, NYU

Vauvoille soitettiin jälleen ystävysten tai toisilleen tuntemattomien yhteisnaurua. Sen perään he näkivät videokatkelman joko kaveruksia tai tuntemattomia esittävistä näyttelijöistä.

Kävi ilmi, että vauvat jäivät katsomaan pidempään pysähtynyttä videokuvaa, kun nauru ja näyttelijöiden suhde näytti olevan ristiriidassa keskenään.

Tällainen tilanne oli, kun ystävien naurua seurasi video selin olevista henkilöistä, tai kun ventovieraiden yhteisnaurun jälkeen videolla kaverit olivat hyvää pataa keskenään.

Pidempi katsominen paljasti sen, että vauvat yllättyivät ristiriidasta videon ja naurun välillä. Reaktion perusteella he siis ymmärsivät, millaisesta ihmisten välisestä suhteesta eri naurut kertovat.

Nauru kertoo ihmisten välisestä suhteesta paitsi vauvoille myös aikuisille yli kulttuurirajojen.

Pari vuotta sitten Kalifornian Ucla-yliopiston professori Gregory Bryant, joka oli myös vauvatutkimusta tekemässä, julkaisi tutkimuksen, jossa yhteisnauruja kuuntelivat aikuiset 24:stä eri kulttuurista. Mukana oli metsästäjä-kerääjiä, maaseutujen asukkaita ja kaupunkilaisia maailman er kolkista.

Kaikissa yhteisöissä osattiin erottaa ystävien hekotus vieraiden yhteisnaurusta. Osumatarkkuus vaihteli välillä 53 ja 67 prosentin välillä.

Miltä ystävien nauru sitten kuulostaa?

Se on lähempänä spontaania naurun ryöpsähdystä kuin tahallista nauramista. Kavereiden keskinäinen remakka kuulostaa nopeammalta, ja sen äänenkorkeudet vaihtelevat epäsäännöllisemmin.

Vauvatutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Sisältö jatkuu mainoksen alla