Neljän kuukauden ikäinen sikiö ultraäänikuvassa. Kuva: Shutterstock
Neljän kuukauden ikäinen sikiö ultraäänikuvassa. Kuva: Shutterstock

Viikolle 42 venyvä raskaus on riski lapselle.

Ruotsissa on jouduttu keskeyttämään yliaikaisen raskauden riskejä selvittävä laaja tutkimus, kun tutkimuksen aikana menehtyi kuusi vauvaa.

Kuolemat tapahtuivat tutkimusryhmässä, jossa raskauden annettiin jatkua viikolle 42 ennen synnytyksen käynnistämistä. Vauvoista viisi kuoli kohtuun ja yksi synnytyksen jälkeen.

Riskit kasvavat, kun raskaus venyy huomattavasti yli lasketun ajan. Yliaikaisesta raskaudesta puhutaan, kun raskauden kesto ylittää 42 viikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansainvälistä ohjetta ei ole siitä, milloin synnytys olisi parasta käynnistää raskauden venyessä. Käytännöt vaihtelevat maittain. Liian aikainen käynnistys ei välttämättä ole eduksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt toteutetun Swepis-tutkimuksen piti kartoittaa yliaikaisen raskauden riskejä aiempaa tarkemmin ja selvittää, onko aiemmasta käynnistämisestä hyötyä.

Tutkimuksessa oli mukana 14 ruotsalaista sairaalaa ja aineistoa piti kerätä 10 000 synnyttäjästä. Mukana olleet naiset jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään.

Ensimmäisessä ryhmässä synnytys käynnistettiin raskausviikolla 41, ellei se sitä ennen alkanut itsestään.

Toisessa ryhmässä raskauden annettiin jatkua viikolle 42, jolloin synnytys käynnistettiin. Tämä ei ole poikkeuksellista. Ruotsissa ja Suomessakin useissa sairaaloissa synnytys käynnistetään viimeistään viikolla 42.

Tutkimus piti keskeyttää, kun synnytyksiä oli ollut vasta noin 2 500. Yliaikaisten eli viikolla 42 synnyttäneiden ryhmässä oli tähän mennessä synnyttänyt 1379 naista, ja kuusi vauvaa oli kuollut.

Aiemmin käynnistettyjen synnytysten ryhmässä ei ollut yhtään kuolemantapausta.

”Se kuulostaa kyllä paljolta”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hilkka Ijäs Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

”Yliaikaisuuden riskit ovat tiedossa.”

Riski nousee, kun raskaus venyy yli kymmenen päivää lasketun ajan yli.

Ijäs huomauttaa, että riski on yliaikaviikoillakin pieni. Niin ikään kohtukuolemat ovat erittäin harvinaisia. Ne liittyvät yleensä hapenpuutteeseen.

”Istukan toiminta alkaa hiipua yliaikaisilla viikoilla, eikä istukan verenkierto enää riitäkään turvaamaan sikiön hapensaantia.”

Kuuden vauvan kuolema on vakava asia, mutta on epäselvää, voiko siitä syyttää tutkimusta. Ruotsissa käytäntönä on ollut, että synnytys käynnistetään vasta viikolla 42.

Swepis-tutkimus päätettiin keskeyttää eettisistä syistä jo viime lokakuussa. Sen alustavat tulokset tulivat julki ruotsalaismediassa hiljattain. Aineiston pohjalta laadittu tutkimusartikkeli ilmestyy piakkoin British Medical Journal -tiedelehdessä.

Birminghamin yliopiston professori Sara Kenyon pohtii The Guardian -sanomalehdessä, että vauvojen kuolintapaukset ovat merkitsevä näyttö raskauden pitkittymisen riskeistä.

Vauvojen kuolemat ovat Ruotsissa herättäneet keskustelua. Moni sairaala muuttaa vuodenvaihteessa käytäntöjään.

Synnytyksiä käynnistetään aiemmin, jo viikolla 41, kertoo tutkimuksessa mukana olleen Sahlgrenskan sairaalan synnytysosaston johtaja, naistentautien erikoislääkäri Nils Crona Ruotsin yleisradio SVT:n haastattelussa:

”Olemme odottaneet tieteellistä analyysia siitä, että on todellakin riski odottaa kaksi viikkoa lasketusta ajasta. Suunnittelemme tarjoavamme mahdollisimman pian naisille synnytyksen käynnistystä jo viikolla 41.”

Erikoislääkäri Ijäs ei näe, että Suomessa olisi vielä ruotsalaistutkimuksen johdosta tarve muuttaa käytäntöjä. Täällä on käynnissä Syke-tutkimus, joka selvittää synnytysten käynnistämistä ensisynnyttäjillä.

Tutkimus vertailee synnytyksen käynnistyshetkiä viikosta 41 viikolle 42. Tutkimukseen valitaan vain raskauksia, joissa ei nähdä mitään riskiä.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan synnytyksen käynnistys jo 41. raskausviikolla voi vähentää komplikaatioita. Toisaalta käynnistämisessäkin on riskinsä,.

”Se esimerkiksi nostaa sektioon joutumisen riskiä”, Ijäs sanoo.

Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Kaarin Mäkikallio kertoo, että Suomessa kahdeksan prosenttia raskauksista jatkuu 41 raskausviikon yli. Kaikista synnytyksistä liki 30 prosenttia käynnistetään. Tärkein syy on yliaikaisuus.

”Tutustumme ruotsalaistutkimukseen huolella, kun se julkaistaan ja pohdimme jatkotoimia, sillä luvut vaikuttavat suurilta aikaisempien julkaisujen ja suomalaisista synnyttäjistä kerättyjen tietojen perusteella”, Mäkikallio sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla