Ultraäänikuvia sikiöiden ilmeistä. Kuva: Durhamin yliopisto
Ultraäänikuvia sikiöiden ilmeistä. Kuva: Durhamin yliopisto

Tutkijat kuvasivat ultraäänellä sikiöiden ilmeitä kohdussa.

Huonoja makumuistoja voisi periaatteessa syntyä jo kohdussa. Englantilaisen Durhamin yliopiston tutkimus näet osoittaa, että sikiöt maistavat ruoan, jota äiti syö.

Asia todennettiin kuvaamalla sikiöiden ilmeitä ultraäänellä, kun äidit olivat nauttineet joko porkkanaa tai lehtikaalia.

"Oli aika huimaa nähdä sikiöiden ilmeet", sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, psykologian tohtori Beyza Ustun Durhamin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen värvättiin sata odottavaa äitiä. Maistamiskokeet tehtiin laboratoriossa sekä 32. että 36. raskausviikoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidit jaettiin kolmeen ryhmään. Osa sai syödäkseen lehtikaalijauhetta sisältävän kapselin ja osalla kapselissa oli porkkanajauhetta. Kolmas ryhmä toimi verrokkina.

Ruoka-aine oli jauhettu kapseleihin, jotta maku säilyisi ruoansulatuksessa pidempään. Kun kapseli oli matkannut äidin elimistössä 20 minuuttia, tutkijat alkoivat kuvata sikiöiden ilmeitä kohdussa ultraäänellä.

Kaali ei ollut sikiöiden mieleen. Sen maku väänsi useammankin sikiön kasvot mutrulle. Sen sijaan porkkana jopa hymyilytti. Makuaistimukset välittyvät sikiölle lapsiveden kautta, jossa pienokainen elää.

Kaali ja porkkana valittiin tutkimukseen siksi, että ne ovat melko vahvan makuisia. Vauvat saattavat aistia kaalin melko kitkeränä, kun taas porkkana on makeampi.

Tutkimus osoitti selvästi, että sikiöt reagoivat äidin nauttimaan ruokaan. Ainakin raskauden loppuvaiheessa ne siis todennäköisesti maistavat ainakin osan siitä, mitä äiti syö.

Tutkijat pohtivat, että vauvoja voisi siedättää tiettyihin makuihin jo kohdussa. Seuraavaksi he aikovatkin tutkia näillä samoilla, jo syntyneillä lapsilla, miten nämä vauvat reagoivat nyt samoihin makuihin.

Vai käykö niin päin, että kaali maistuu entistäkin huonommin?

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla