Kuva: <span class="photographer">Heinz Albers, Wikimedia Commons</span>
Kuva: Heinz Albers, Wikimedia Commons

Kipukynnys voi pienokaisilla olla jopa alhaisempi.

Pikkuvauvat tuntevat kipua ihan kuten aikuisetkin. Ainakin vastasyntyneiden vauvojen aivojen tietyt alueet aktivoituivat hyvin samalla tavalla kuin kipua tuntevilla aikuisilla, raportoivat Oxfordin yliopiston tutkijat eLife-lehdessä. Vauvoilla on myös alhaisempi kipukynnys.

Kokeessa oli kymmenen vastasyntynyttä pikkuvauvaa. Nuorin oli vain päivän ikäinen ja vanhin kuuden päivän. Vertailuryhmässä oli kymmenen aikuista, jotka olivat 23–35-vuotiaita Oxfordin yliopiston henkilökunnan jäseniä ja opiskelijoita.

Pienokaiset pantiin kokeessa magneettikuvauslaitteeseen, jossa he yleensä nukahtivat saman tien. Sitten vauvojen aivoja kuvattiin samalla, kun heitä tökittiin jalkapohjaan kevyesti, niin etteivät vauvat kuitenkaan heränneet. Tutkijoiden mukaan tökkäys muistutti vähän lyijykynällä tökkäämistä. Sama tehtiin vertailuryhmän aikuisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magneettikuvat paljastivat, että tökkäys aktivoi vauvojen aivoissa melkein yhtä monta aluetta kuin aikuisten aivoissa. Vauvojen aivoissa aktivoitui 18 aluetta ja aikuisten aivoissa 20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvojen aivot reagoivat kevyeen tökkäisyyn yhtä voimakkaasti kuin aikuiset voimakkuudeltaan nelinkertaiseen tökkäykseen. Sen perusteella vauvoilla on paljon alhaisempi kipukynnys kuin aikuisilla.

Tutkija Rebecca Slater Oxfordin yliopiston lastenlääketieteellisestä osastosta toteaa yliopiston tiedotteessa, että vauvojen aivojen tutkimista on idetty vaikeana, koska vauvat eivät pysyttele aloillaan laitteessa. Alle viikon ikäiset vauvat kuitenkin nukahtivat varsin säyseästi, mikä helpotti tutkimusta.

Aiemmin on pohdittu, mahtavatko pienet vauvat todella tuntea kipua samalla tavalla kuin aikuiset tai isommat lapset. Perusteluna pohdinnoille on ollut se, että kovin pienten vauvojen aivot eivät ole kehittyneet riittävästi, varsinkaan keskosten. Vielä 1980-luvulla vauvoille ei välttämättä annettu kivunlievennystä kirurgisten toimenpiteiden ajaksi.

Pari vuotta sitten Britanniassa raportti vastasyntyneiden kivunhoidosta totesi, että kivuliaisiin toimenpiteisiin joutuneista vauvoista yli puolet ei saanut kivunlievitystä. Slaterin mukaan tuore koe vahvistaa, että alle viikon ikäisetkin vauvat aistivat kipua ja vauvojen kivunlievityksen keinoja tulisi kehittää.

Myös Suomessa on tutkittu vastasyntyneiden kivun aistimista ja lievittämistä. Esimerkiksi vuosikymmen sitten julkaistun tutkimuksen mukaan vastasyntyneet tuntevat kipua, vaikka kipujärjestelmä ei ole täysin kehittynyt.

Verinäytteiden ottaminen kantapäästä tuotti kipua pienille vauvoille, tutkijat Heidi Renqvist ja Vineta Fellman totesivat lääketieteellisessä aikakausilehdessä Duodecimissa (pdf). Kipua arvioitiin vauvan käyttäytymisen ja ilmeiden perusteella. Tutkimuksessa vauvoille annettiin ennen näytteenottoa glukoosia, ja tämä lievitti kipua.

Madras
Seuraa 
Viestejä17

Lainaus:
Mitä merkitystä sillä on, jos vauva ei tiedosta eikä muista tapahtumaa?

Kukaan ei tiedosta eikä muista mitään kuolemansa jälkeen. Sinunkaan kärsimyksellä ei siten ole mitään väliä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla