Kuva: Heinz Albers, Wikimedia Commons
Kuva: Heinz Albers, Wikimedia Commons

Kipukynnys voi pienokaisilla olla jopa alhaisempi.

Pikkuvauvat tuntevat kipua ihan kuten aikuisetkin. Ainakin vastasyntyneiden vauvojen aivojen tietyt alueet aktivoituivat hyvin samalla tavalla kuin kipua tuntevilla aikuisilla, raportoivat Oxfordin yliopiston tutkijat eLife-lehdessä. Vauvoilla on myös alhaisempi kipukynnys.

Kokeessa oli kymmenen vastasyntynyttä pikkuvauvaa. Nuorin oli vain päivän ikäinen ja vanhin kuuden päivän. Vertailuryhmässä oli kymmenen aikuista, jotka olivat 23–35-vuotiaita Oxfordin yliopiston henkilökunnan jäseniä ja opiskelijoita.

Pienokaiset pantiin kokeessa magneettikuvauslaitteeseen, jossa he yleensä nukahtivat saman tien. Sitten vauvojen aivoja kuvattiin samalla, kun heitä tökittiin jalkapohjaan kevyesti, niin etteivät vauvat kuitenkaan heränneet. Tutkijoiden mukaan tökkäys muistutti vähän lyijykynällä tökkäämistä. Sama tehtiin vertailuryhmän aikuisille.

Magneettikuvat paljastivat, että tökkäys aktivoi vauvojen aivoissa melkein yhtä monta aluetta kuin aikuisten aivoissa. Vauvojen aivoissa aktivoitui 18 aluetta ja aikuisten aivoissa 20.

Vauvojen aivot reagoivat kevyeen tökkäisyyn yhtä voimakkaasti kuin aikuiset voimakkuudeltaan nelinkertaiseen tökkäykseen. Sen perusteella vauvoilla on paljon alhaisempi kipukynnys kuin aikuisilla.

Tutkija Rebecca Slater Oxfordin yliopiston lastenlääketieteellisestä osastosta toteaa yliopiston tiedotteessa, että vauvojen aivojen tutkimista on idetty vaikeana, koska vauvat eivät pysyttele aloillaan laitteessa. Alle viikon ikäiset vauvat kuitenkin nukahtivat varsin säyseästi, mikä helpotti tutkimusta.

Aiemmin on pohdittu, mahtavatko pienet vauvat todella tuntea kipua samalla tavalla kuin aikuiset tai isommat lapset. Perusteluna pohdinnoille on ollut se, että kovin pienten vauvojen aivot eivät ole kehittyneet riittävästi, varsinkaan keskosten. Vielä 1980-luvulla vauvoille ei välttämättä annettu kivunlievennystä kirurgisten toimenpiteiden ajaksi.

Pari vuotta sitten Britanniassa raportti vastasyntyneiden kivunhoidosta totesi, että kivuliaisiin toimenpiteisiin joutuneista vauvoista yli puolet ei saanut kivunlievitystä. Slaterin mukaan tuore koe vahvistaa, että alle viikon ikäisetkin vauvat aistivat kipua ja vauvojen kivunlievityksen keinoja tulisi kehittää.

Myös Suomessa on tutkittu vastasyntyneiden kivun aistimista ja lievittämistä. Esimerkiksi vuosikymmen sitten julkaistun tutkimuksen mukaan vastasyntyneet tuntevat kipua, vaikka kipujärjestelmä ei ole täysin kehittynyt.

Verinäytteiden ottaminen kantapäästä tuotti kipua pienille vauvoille, tutkijat Heidi Renqvist ja Vineta Fellman totesivat lääketieteellisessä aikakausilehdessä Duodecimissa (pdf). Kipua arvioitiin vauvan käyttäytymisen ja ilmeiden perusteella. Tutkimuksessa vauvoille annettiin ennen näytteenottoa glukoosia, ja tämä lievitti kipua.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.