Ruskea vesi voikin olla hyvä merkki. Kuva: <span class="photographer">Donald Monteith.</span>
Ruskea vesi voikin olla hyvä merkki. Kuva: Donald Monteith.

Väri kertoo vesistöjen parantumisesta.

Järvet ja purot ovat muuttuneet ruskeammiksi kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Ruskettuminen ei ole huolestuttava merkki, osoittaa tuore tutkimus. Väri kertoo, että vesistöt ovat palautumassa happosateen aiheuttamasta "kirkastumisesta" normaaliin sameuteensa.

Maaperään ja etenkin turpeeseen on varastoitunut uskomattomia määriä hiiltä. Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että kahden viimeisen vuosikymmenen aikana tuo hiili on alkanut liikkua yhä rivakammin vesistöihin ja värjännyt ne ruskeaksi. Syyksi on ehdotettu kaikkea mahdollista ilmaston lämpenemisen aiheuttamista muutoksista hiilen kierrossa maankäytön muutoksiin, mutta ilmiö on säilynyt arvoituksena.

Tutkijat Englannissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa keräsivät näytteitä yli viidestäsadasta tutkimuspisteestä. Tulokset osoittivat, ettei hiilen liukeneminen johdu ilmastonmuutoksesta, vaan suurin syy on happosateiden loppuminen. Kun maaperän happamuus vähenee, hiili muuttuu liukoisemmaksi ja valuu helpommin vesistöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusta johti University College London ja Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA. Sen tuloksista kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla