Persikkavispipuurokin on kasvisruokaa. Kuva: Sari Gustafsson
Persikkavispipuurokin on kasvisruokaa. Kuva: Sari Gustafsson

Tiukkaa vegaanista ruokavaliota noudattavien lapsien aineenvaihdunta erosi muista, osoitti helsinkiläisistä päiväkotilapsista tehty tutkimus. Vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja.

Vegaanisen ruokavalion tiukka seuraaminen muuttaa päiväkotilasten aineenvaihduntaa, osoitti vasta julkaistu suomalainen tutkimus.

Vegaanilapsilla olivat A-vitamiinin ja lisäksi D-vitamiinin tasot selvästi alempana kuin muilla tutkituilla lapsilla. A-vitamiinin merkkiaineen taso oli riittäväksi katsotun raja-arvon alapuolella.

Myös lasten rasva-, sappi- ja aminohapoissa ja kolesterolissa oli selviä muutoksia verrattuina sekasyöjiin tai lapsiin, jotka söivät kasvisten lisäksi kalaa, maitotuotteita tai kananmunia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos poikkeaa aikuisilla vegaaneilla tehtyjen tutkimusten tuloksista. Vaikuttaisi siis siltä, että lasten ja aikuisten aineenvaihdunnat reagoivat vegaaniseen ruokavalioon eri tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tulosten pohjalta sanoisin, että ainakin vegaanilasten A- ja D-vitamiinien saamiseen kannattaisi kiinnittää huomiota”, toteaa työtä ohjannut Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen akatemiaprofessori Anu Suomalainen-Wartiovaara. Myös proteiinilähteiden monipuolisuuteen kannattaa panostaa.

”Toisaalta jo pieni määrä eläinperäistä ravintoa näytti muuttavan tilannetta. Tällainen voisi olla esimerkiksi yksi kananmuna viikossa.”

Tutkimus tehtiin helsinkiläisissä päiväkodeissa vuonna 2017. Siinä tutkittiin yhteensä 40 lasta. Lapsista 24 oli sekasyöjiä ja 16 noudatti päiväkodissa vegaanista ruokavaliota.

Tutkijoiden yllätykseksi kävi kuitenkin ilmi, että päiväkodissa vegaaniruokaa syövistä suurin osa söi päiväkodin ulkopuolella satunnaisesti eläinperäisiä tuotteita, kuten kalaa, maitoa tai kananmunaa. Heille tehtiin tutkimuksessa oma kategoriansa, ei-lihansyöjät.

Tiukasti vegaanista ruokavaliota noudattavia lapsia, jotka eivät olleet elämässään syöneet äidinmaitoa lukuun ottamatta muuta eläinperäistä, oli tutkimuksessa mukana kuusi.

Lasten iät vaihtelivat yhdestä vuodesta kuuteen, mediaani-iän ollessa 3,5. Yhtään tutkimuksessa ollutta lasta ei enää imetetty.

Lapset mitattiin ja punnittiin, minkä lisäksi heiltä otettiin veri- ja virtsanäytteet. Ruokavaliota kartoitettiin myös kyselyn ja ruokapäiväkirjan avulla. Kyseessä oli pistokoetta muistuttava poikkileikkaus, eikä seurantaa tehty. Tutkimuksen julkaisi arvostettu molekyylilääketieteen lehti EMBO Molecular Medicine.

Tutkimuksen pääkirjoittajia olivat biolääketieteen tohtorikoulutettava Topi Hovinen ja ravitsemustieteen yliopistonlehtori Liisa Korkalo.

Korkalon mukaan tutkimus luo toistaiseksi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Itse hän kuitenkin suhtautuisi varovasti pienen lapsen laittamiseen täysin vegaaniselle ruokavaliolle.

”Minusta tässä vaiheessa on tärkeä tehdä lisää tutkimusta, jossa seurattaisiin esimerkiksi pidemmän aikavälin kehitystä.”

Korkalo korostaa samalla, että mittausten perusteella vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja. Sitä noudattaneet lapset saivat enemmän kuitua ja B9-vitamiinia eli folaattia. Heidän ruokavaliossaan oli myös vähemmän tyydyttynyttä rasvaa.

”En missään tapauksessa vastusta vegaanisen ruoan tarjoamista päiväkodeissa. Tutkimusten perusteella kasvisruoan määrää voitaisiin selvästi lisätä nykyisestä myös pienillä lapsilla. Ainoastaan hyvin tiukasti noudatetulla vegaaniruokavaliolla nähtiin kielteisiä vaikutuksia.”

Vegaanisten lapsien ei huomattu olevan lyhyempiä tai pienikokoisempia kuin muiden ikätovereidensa. Myöskään vegaaniruokavaliolla haastavaksi koetun B12-vitamiinin saannissa ei nähty ongelmia.

Viisale
Seuraa 
Viestejä2

Minkähänlaisia tuloksia saataisiin mikäli vastaavanlainen tutkimus tehtäisiin päiväkoti ikäisille sekäsyöjille. Yhtälailla heilläkin olisi joissakin vitamiineissä puutosta. Ja löytyyhän hyviä vegaaneja vitamiineja täydentämään mikäli ei haltsaa vegaanista ruokavaliotaan joltain osin vielä. Ja tuosta tutkimuksesta on aikaa ja suhteellisen lyhyessäkin ajassa vegaanitarjonta monelta osin on monipuolistunut ja helpottunut perus markettivegaanille.

P.S. Melko kapea otanta tutkimuksessa tuollaisiin johtopäätöksiin.

  • ylös 18
  • alas 12
1_Turtsa
Seuraa 
Viestejä3654

Viisale kirjoitti:
Minkähänlaisia tuloksia saataisiin mikäli vastaavanlainen tutkimus tehtäisiin päiväkoti ikäisille sekäsyöjille. Yhtälailla heilläkin olisi joissakin vitamiineissä puutosta. Ja löytyyhän hyviä vegaaneja vitamiineja täydentämään mikäli ei haltsaa vegaanista ruokavaliotaan joltain osin vielä. Ja tuosta tutkimuksesta on aikaa ja suhteellisen lyhyessäkin ajassa vegaanitarjonta monelta osin on monipuolistunut ja helpottunut perus markettivegaanille.

P.S. Melko kapea otanta tutkimuksessa tuollaisiin johtopäätöksiin.

"Vegaanilapsilla olivat A-vitamiinin ja lisäksi D-vitamiinin tasot selvästi alempana kuin muilla tutkituilla lapsilla. A-vitamiinin merkkiaineen taso oli riittäväksi katsotun raja-arvon alapuolella." -artikkeli.

Ihan vaan sitä ajattelin kysyä, että mitäs lapsia luulet tutkijoiden tarkoittaneen noilla "muilla tutkituilla lapsilla"? 

Et tajunnut, että aina kun tutkitaan asian x vaikutusta ryhmään xx,  niin kysessä on vertailu, ts. muutokset ovat suhteessa mihin? Avaruuden äärettömyyteen, vai verrokkiryhmään, vertailukohtaan? Ja jos et tätä kertomatta tajua, niin miten tajuaisit seuraavan faktan: Ei ole olemassa ainoatakaan järkisyytä vegetarismiin. Ts. vegetarismilla ei saavuteta mitään etua, jonka vuoksi siihen kannattaisi ryhtyä, poislukien uskomuksiin ja ylemmyydentunteeseen liittyvät psyykkiset oireet. Itseasassa höttöpäät ovat tappaneet useita koiria yrittäessään pakottaa niitä vegaaniseen ruokavalioon. Miten se on mahdollista? Luontokappale kuolee siihen, minkä pitäisi olla ihmisen terveydelle eduksi? Siten, että ei tarvita mitään massiivista ravintoaineiden puutosta, tarvitaan vain pieni puutos elintärkeissä ravintoaineissa, ja paskasti käy.

Niin kauan kuin suurimpana motivaattorina on tieteen sijasta luulot ja tiedon sijasta usko, niin kannattaa harkita tarkkaan mihin ryhtyy. Nyt on todistettu tällainen pieni vitamiininpuutos, proteiinin puutos on ilmiselvää, mitä seuraavaksi? Vegetarismi on melko uusi idiotismi, ts. sen pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu melko vähän. Ei tämä vitamiininpuutos ole varmasti viimeinen negatiivinen oire joka siihen yhdistetään. Ongelma on siinä, ettei nykyajassa katsota hyvällä, jos haluat tutkia esim. vegetaristien älykkyyttä verrattuna sekasyöjiin. Koska ko. vertailu on epäsopivaa, voidaan vertailla kansoja, joille kasvissyönti on elämäntapa, ja kansoja joille se ei ole sitä. Esim. intian väestöstä suuri osa on vegetaristeja uskonno jne. syiden vuoksi, keskimääräinen ÄO on 82. Italia, Ragu alla Bolognesen kotimaa, keskimääräinen ÄO 102. Aasian maat joissa syödään paljon kasviksia ja kala-proteiinia, keskiarvot tuolla 105 tasolla. Syö särkee, se kasvattaa järkee, ymmärrätkö? 😁👍

  • ylös 14
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla