Vain sadan kilometrin päässä Suomen rajalta Kuolassa sijaitseva Venäjän sukellusveneiden ydinjätteiden päävarasto on kurjassa kunnossa. Käytettyä ydinpolttoainetta lojuu Andrejevanlahdella vanhoissa ja heikkokuntoisissa säiliöissä ulkona sateen ja lume...

Vain sadan kilometrin päässä Suomen rajalta Kuolassa sijaitseva Venäjän sukellusveneiden ydinjätteiden päävarasto on kurjassa kunnossa. Käytettyä ydinpolttoainetta lojuu Andrejevanlahdella vanhoissa ja heikkokuntoisissa säiliöissä ulkona sateen ja lumen armoilla.

Vuonna 1982 ydinjätteiden varastoaltaissa havaittiin vuotoja. Välttämättömien siirtojen jälkeen alue käytännöllisesti katsoen hylättiin 1984. Varastoja tai ympäristöä ei ole sen koommin puhdistettu.

Andrejevanlahden alueen tila on ollut suomalaisten ja muidenkin asiantuntijoiden tiedossa vuosia. Ongelma on vakava, mutta kuitenkin paikallinen. Siitä ei koidu minkäänlaista vaaraa esimerkiksi suomalaisten turvallisuudelle, vakuuttaa johtaja Tero Varjoranta Säteilyturvakeskuksen tiedotuslehdessä. Varjorannan mukaan Andrejevanlahden tilanne on ongelmallisin, mutta koko Venäjän ydinjätevalvonta vaatisi kehittämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla