Venus Express tyytyy tutkimaan Venuksen tiheää kaasukehää. Kuva: ESA
Venus Express tyytyy tutkimaan Venuksen tiheää kaasukehää. Kuva: ESA

Tehokkaampi jäähdytys pitää laitteet toimintakykyisinä tulikuuman Venuksen pinnalla.

NASA on suunnitellut jäähdytysjärjestelmän, jonka ansiosta tutkimuslaitteet pystyvät toimimaan Venuksen kuumuudessa viikkoja tuntien sijaan. Pitkäikäisen robottikulkijan toivotaan lähettävän Maahan tietoa, joka auttaisi ymmärtämään muun muassa Venuksen hurjaa kasvihuoneilmiötä.

Neuvostoliittolaiset ja yhdysvaltalaiset ovat pudottaneet mittalaitteita Venukselle jo 1970- ja 80-luvuilla, mutta ne toimivat parhaimmillaankin alle kaksi tuntia. Venuksen kuumuus koettelee laitetta kuin laitetta: sen pinnalla sulaa jopa lyijy.

Nyt NASAn tutkijat Geoffrey Landis ja Kenneth Mellott ovat suunnitelleet keinon pitää venuskulkija vireänä peräti 50 Maan päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden perusidea on pakata elektroniikka greipin kokoiseen, hyvin eristettyyn metallipalloon. Pallo pidetään viileänä ns. stirlingmoottorilla. Siinä kiertävän kaasun puristusta säädetään männällä. Periaate on sama kuin kompressorijääkaapeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun kaasu laajenee, se jäähtyy ja absorboi lämpöä pallosta. Pallon ulkopuolella kaasua puristettaan niin, että sen lämpötila kasvaa yli Venuksen 450 asteen. Näin ylimääräinen lämpö saadaan haihdutettua ympäristöön. Jäähdytysjärjestelmä toimisi plutoniumpatterilla.

Tällä tavalla pallo pysyisi laskelmien mukaan 200 –asteisena, joka on tarpeeksi viileää kaupalliselle elektroniikalle. "Olemme nyt rakentamassa prototyyppiä, joka osoittaa ideamme toimivan", sanoo Landis New Scientistissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla