Vastoin oletuksia palkkio ei houkuttele luovuttajia valehtelemaan terveydestään.

Suomessa ja monessa muussakin maassa verenluovutuksesta ei makseta luovuttajalle palkkiota. Taloudellisen hyödyn pelätään houkuttelevan luovuttajiksi esimerkiksi narkomaaneja, jotka valehtelisivat terveydentilastaan ja luovuttaisivat saastunutta verta palkkion toivossa. Tämä kauhukuva on nyt osoitettu harhaksi.

Tutkimuksessa testattiin, lisäävätkö vai vähentävätkö pienet palkinnot ihmisten intoa luovuttaa verta. Tutkimuksen aikana puolet Pohjois-Ohion verenluovutuspisteistä mainosti antavansa luovuttajille viiden euron lahjakortin, puolet jatkoi palkkiotonta linjaa.

Lahjakortit nostivat luovutuksen todennäköisyyttä 26 prosentilla niiden ihmisten keskuudessa, jotka olivat luovuttaneet verta aiemminkin. Kun lahjakortin arvo tuplattiin kymmeneen euroon, todennäköisyys kasvoi 52 prosenttiin. Osa vakituisista luovuttajista jopa vaihtoi tavanomaisen luovutuspisteensä uuteen palkkion perässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastoin aiempia käsityksiä luovutetun veren laatu ei kampanjasta kärsinyt. Tutkijat ehdottavat, että verenluovutuspisteet kokeilisivat antaa palkkioita luovuttajille esimerkiksi kesällä, kun luovuttajia on vähän ja verivarannot uhkaavat ehtyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla