Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Kaksikymmentäneljä riskitekijää selittää puolet kuolemantapauksista.

Kaksikymmentäneljä riskitekijää selittää 44 prosenttia kaikista kuolemantapauksista, ilmenee Maailman terveysjärjestö WHO:n raportista. Joka vuosi maailmassa kuolee noin 60 miljoonaa ihmistä.

Merkittävimmät maailmanlaajuiset riskitekijät ovat korkea verenpaine, joka on osallisena noin 13 prosentissa kuolemista, ja tupakointi, joka aiheuttaa 9 prosenttia kuolemista. Suuruusjärjestyksessä seuraavat veren liian suuri glukoosipitoisuus, vähäinen liikunta, lihavuus, kolesteroliongelmat, suojaamaton seksi, alkoholi, lapsuuden alipainoisuus ja savuinen koti-ilma.

Nämä kaikki lisäävät yhden tai useamman pitkäaikaissairauden kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen tai syöpien vaaraa. Tutkijat pitävät huomattavana sitä, että käytännössä kaikki mainitut riskitekijät voitaisiin ehkäistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riskitekijät ovat pitkälti samat ympäri maapallon, mutta niiden osuus kuolemista vaihtelee maan varallisuudesta riippuen. Esimerkiksi verenpainetaudin aiheuttamista kuolemista valtaosa sattuu köyhissä tai keskituloisissa maissa, raportissa todetaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kehitysmaissa myös likainen vesi ja huono hygienia ovat merkittäviä tappajia.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla