Korkea verenpaine on sydäntautien riskitekijä myös kaikkein kehittymättömimmissä maissa. Afrikassa on kokeiltu aurinkosähköllä toimivaa verenpainemittaria.

Uusi aurinkosähköllä ladattava verenpaineen mittauslaite voi auttaa hidastamaan sydäntautien jatkuvaa maailmanlaajuista lisääntymistä, kertoivat tutkijat Hypertension: Journal of the American Heart Association-lehdessä.

Aurinkomittaria on testattu kenttäkokeissa Ugandassa ja Sambiassa.

"Korkea verenpaine yleisytyy dramaattisesti näissä maissa", sanoi tutkimusta johtanut lääketieteen professori Eoin O'Brien University College Dublinista. "Korkea verenpaine johtaa aivohalvauksiin ja sydänkohtauksiin, jotka ovat yleisimpiä kuolinsyitä kaikkialla maailmassa. Se on suurempi tappaja kuin aliravitsemus, syöpä tai aids."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monessa matalan tulotason maassa on pulaa koulutetuista terveydenhuollon ammattilaisista. "Olemme onnistuneet kehittämään laitteen, jolla voi diagnosoida korkean verenpaineen helposti ja edullisesti. Se on alku. Ellemme pysty mittaamaan verenpainetta, emme varmasti voi aloittaa verenpainetaudin hoitoakaan."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailman terveysjärjestö WHO pyysi useita yrityksiä kehittämään aurinkoenergialla toimivan verenpainemittarin, joka olisi tarkka ja helppokäyttöinen. Yksi laite täytti kriteerit. Kenttäkokeissa kolmessa terveyskeskuksessa Afrikassa kävi ilmi, että sekä potilaat että 15 minuutissa pikakoulutetut testaajat pitivät automaattista aurinkosähköllä toimivaa laitetta parempana kuin perinteistä verenpainemittaria.

"Aurinkoenergian ansiosta laitteeseen ei tarvita vaihdettavia pattereita syrjäseuduillakaan, jossa sekä verkkosähkön että paristojen saatavuus voi olla heikko, mutta jossa auringonvaloa on runsaasti", O'Brien sanoi.

"Laite toimii akuilla, mutta sen voi jättää auringonvaloon latautumaan, mikä tekee siitä ihanteellisen syrjäseuduilla. Laite maksaa 25 euroa, ja merkittäviä säästöjä tulee siitä, ettei pattereita tarvitse vaihtaa, hän sanoi.

Muiden lääketieteellisten laitteiden valmistajat voivat myös rohkaistua kehittämään laitteita köyhiin maihin, O'Brien sanoi. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi verensokeri- ja kolesterolimittarit sekä sydämen toimintaa mittaavat EKG-laitteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla