Ennenaikaisesti syntyneet tarvitsevat täysiaikaisena syntyneisiin verrattuna selvästin useammin verenpainelääkitystä aikuisiässä.

Ennenaikainen syntymä lisää riskiä sairastua verenpainetautiin aikuisena, osoittaa American Journal of Epidemiology –lehdessä julkaistu tutkimus.

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan verenpaineongelmat ovat yleisiä nuorilla aikuisilla, jotka ovat syntyneet raskausviikolla 36 tai aiemmin.

Korkean verenpaineen ja ennenaikaisen syntymän välinen yhteys on havaittu ennenkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, missä verenpainetaudin ilmaantuvuutta on selvitetty pitemmältä aikaväliltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat keräsivät terveystietoja kaikista Ruotsissa vuosina 1973–1979 syntyneistä ja seurasivat heitä 26–37-vuotiaaksi. Yhteensä tutkimus kattoi lähes 640 000 ruotsalaista, joista 28 000 oli syntynyt ennenaikaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tutkijat yhdistivät terveystiedot apteekkien tietoihin vuosina 2005–2009 määrätyistä verenpainelääkityksistä, lääkitykset havaittiin selvästi yleisemmiksi ennenaikaisena syntyneillä.

Verrattuna täysiaikaisena eli raskausviikoilla 37–42 syntyneisiin verenpainelääkitykset olivat neljänneksen yleisempiä viikoilla 35–36 syntyneillä ja lähes kolme kertaa yleisempiä viikoilla 23–27 syntyneillä.

Suomessa noin kuusi prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisena.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla