Viime vuoden tammikuussa näkyi tällainen kuunpimennys. Kuva: Maija Smirnoff
Viime vuoden tammikuussa näkyi tällainen kuunpimennys. Kuva: Maija Smirnoff

Pilvettömällä säällä kannattaa aamulla tähyillä Kuuta. Se jää maapallon varjoon ja punertaa.

Kuu jää täydellisesti Maan varjoon maanantaiaamuna. Kuunpimennyksen voi nähdä kokonaan Pohjois-Suomessa, ja etelässä ja idässä vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Kuunpimennys voi näyttää erityisen vaikuttavalta, koska Kuu värjäytyy ruosteenpunaiseksi. Yhdysvalloissa puhutaan superverisusikuusta.

Nimessä yhdistyy tapa kutsua tammikuun täysikuuta susikuuksi, väri ja suuri koko, joka johtuu siitä, että kiertolainen on tavallista lähempänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tosiasiassa hiukan lähempänä olevan superkuun koossa on Ursan mukaan äärimmäisen vaikeaa havaita mitään eroa verrattuna tavalliseen kuuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tältä pimennyksen vaiheet näyttävät Oulun horisontissa. Kuva: Ursa/Veikko Mäkelä

Punainen väri on joka tapauksessa todellinen.

Kuu ei pimennyksessä katoa täysin näkyvistä, sillä ilmakehä taittaa auringonvaloa sen pinnalle. Ilmakehän läpi matkatessaan valosta on jäljellä vain punaiset aallonpituudet, ja ne värjäävät Kuun.

Toisin kuin auringonpimennystä kuunpimennystä voi seurata täysin turvallisesti paljain silmin ja kiikarilla tai kaukoputkella.

Taivaallinen näytelmä alkaa puolivarjopimennyksellä jo aamuyöllä puoli viiden jälkeen. Näyttävin osuus eli täydellinen vaihe alkaa kello 6.41 ja kestää noin tunnin. Silloin Kuu näkyy punaruskeana.

Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia ja on ohitse kello 9.48.

Pimennyksen lopun muutoinkin vaikeasti havaittava osittainen vaihe ei näy eteläisessä ja itäisessä Suomessa, kun Kuu laskee horisontin taakse. Lapissa ja Pohjanmaalla pimennys voidaan nähdä kokonaan.

Pimennyksen kulku puolivarjosta täyspimennykseen. Kuva: Ursa/Veikko Mäkelä

Täydelliset pimennykset ovat harvinaisia. Seuraava voidaan nähdä Suomessa vasta 2025.

Edellinen koko maassa näkyvä täydellinen pimennys tapahtui elokuussa 2018.

Tammikuu on Suomessa tilastollisesti hyvin pilvistä aikaa, Ursa muistuttaa. Siksi pimennys näkyy pilvien lomasta noin 40 prosentin ja täysin selkeältä taivaalta noin 20 prosentin todennäköisyydellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla