Verenluovutusta. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Verenluovutusta. Kuva: Wikimedia Commons

Hylkimistä aiheuttavat antigeenit on mahdollista poistaa.

Kanadalaistutkijat ovat lähellä läpimurtoa tekniikassa, josta olisi suurta apua verensiirroissa. Siinä veriryhmät A ja B muokataan veriryhmäksi O, jota voidaan siirtää kaikille veriryhmille.

Veriryhmät eroavat toisistaan punasolujen pinnalla olevien erilaisten sokereiden, eli antigeenien perusteella. Immuunijärjestelmä tunnistaa punasolut omiksi kudoksiksi näiden antigeenien perusteella, minkä vuoksi verensiirto yhteensopimattomien veriryhmien välillä on kohtalokasta. Jos puolustusjärjestelmä törmää vieraisiin antigeeneihin, se hyökkää niitä vastaan. Immunologinen reaktio on niin raju, että potilas voi kuolla.

Yksi ratkaisu yhteensopimattomien veriryhmien ongelmaan olisi päästä antigeeneistä eroon kokonaan. Tätä on yritetty moneen kertaan, mutta melko huonolla menestyksellä. Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijoiden tuoreet tutkimustulokset kuitenkin lupailevat, että tekniikka voi jonakin päivänä olla todellisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikassa hyödynnetään mutatoitunutta entsyymiä, joka leikkaa antigeenit pois A- ja B-veriryhmän punasoluista. Näin ne muuttuvat lähemmäksi veriryhmä O:n punasoluja, joissa ei ole antigeenejä ja joita voidaan antaa kaikille veriryhmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse tekniikka ei ole uutta, mutta kanadalaiset ovat jalostaneet sen tehokkaammaksi kuin mikään ryhmä tätä ennen. Tämä tapahtui lisäämällä entsyymiä tuottavaan geeniin tarkoituksellisia mutaatioita ja valitsemalla mutantit, jotka leikkasivat sokereita tehokkaimmin. Tutkijoiden mukaan entsyymi tuli vain viidessä sukupolvessa 170 kertaa lähtötilannetta tehokkaammaksi. Entsyymi tuotetaan bakteereissa.

Tehostamisen varaa kuitenkin vielä on, sillä lopullisessa verituotteessa ei saa olla jäljellä yhtään antigeeniä, tutkijat kirjoittavat Journal of American Chemical Society- sarjassa julkaistussa tutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla