Juomateollisuuden hellimän mantran mukaan ihmisen pitäisi nauttia useampi litra vettä päivässä pysyäkseen kunnossa. Väite on vailla pohjaa, huomauttavat yhdysvaltalaistutkijat Journal of the

Juomateollisuuden hellimän mantran mukaan ihmisen pitäisi nauttia useampi litra vettä päivässä pysyäkseen kunnossa. Väite on vailla pohjaa, huomauttavat yhdysvaltalaistutkijat Journal of the American College of Nutrition -lehdessä. Ylenpalttista lipittämistä ei tarvita, jos riittävä määrä nestettä - noin pari litraa - saadaan päivän ruoista ja juomista.

Väitettä testattiin ryhmässä, jossa oli 27 tervettä sisätyötä tekevää miestä. Osa heistä nautti aterian lisänä vettä, loput saivat tarvittavan nesteen ruoasta, kuten hedelmistä, tuoremehuista ja kevytlimonaadeista. Imeytymistä ja nestetasapainoa tarkkailtiin virtsanäytteistä. Ryhmissä ei kuitenkaan havaittu mitään eroja.

Terveen ihmisen hermosto huolehtii elimistön vesitasapainosta: janon tunne kertoo, milloin on syytä tankata. Tarve kasvaa liikkuessa ja helteessä, koska nestettä haihtuu normaalia enemmän tihentyneen hengityksen ja hikoilun kautta. Voimakas rasitus voi lisätä nestehukkaa jopa 0,5-1 litraa tunnissa ja lämpö saman verran. Kuumana kesäpäivänä tunnin kovavauhtinen kävely kuluttaa toista litra nestettä. Elimistöön imeytyy vettä kuitenkin vain noin litra tunnissa. Siksi nestettä kannattaa nauttia usein ja pieninä annoksina. Hikoiltu neste kannattaa korvata lievästi suolapitoisella juomalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla