Puhallinkuivaajat imevät bakteereja ja levittävät niitä edelleen, huomattiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Kuva: Wikimedia Commons
Puhallinkuivaajat imevät bakteereja ja levittävät niitä edelleen, huomattiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Kuva: Wikimedia Commons

Connecticutin yliopiston tutkijat havaitsivat, että bakteerikasvustot alkavat rehottaa vessoissa, kun kuivaimet kytketään päälle.

Julkisten vessojen käsienkuivaimet näyttävät imevän bakteereja ympäristöstään ja linkoavat niitä sitten ilmaan. Pöpöt pääsevät leviämään vessasta ilmateitse myös ympäri rakennusta, osoittaa Applied and Environmental Microbiology -lehdessä julkaistu uusi tutkimus.

Connecticutin yliopistossa ja eri sairaaloissa työskentelevät tutkijat testasivat ilmaa puhaltavien kuivaimien vaikutusta bakteerien kasvuun ja leviämiseen oman tutkimusinstituuttinsa wc-tiloissa.

He asettivat 36 sokeriravinteella siveltyä kasvumaljaa wc-tiloihin ja seurasivat, miten bakteerit kasvavat silloin kun kuivaimia käytetään ja silloin kun niitä ei käytetä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kuivaimet pidettiin pois päältä, kasvumaljoihin ilmestyi kuhunkin keskimäärin kuusi erilaista bakteeriyhdyskuntaa. Mutta kun wc-tiloja pöllytettiin käsienkuivaimilla, maljoissa elämöi keskimäärin jopa 60 erilaista bakteerikasvustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnostavaa oli se, että itse kuivaimissa ei näyttänyt olevan sellaisia bakteerikasvustoja, joista pöpöt olisivat puhallusilman mukana levinneet. Kuivain siis todennäköisesti imee käynnissä ollessaan bakteereja ympäröivästä tilasta ja levittää ne puhaltimella edelleen.

Bakteereja voi päätyä wc-tilojen ilmaan leijailemaan pöntön vetämisen yhteydessä. Maljoissa kasvoivat muun muassa ihmisen suolistobakteeri Bacillus subtilis sekä stafylokokki.

Tutkijat havaitsivat, että bakteereja oli levinnyt itiöinä myös muihin tiloihin ympäri rakennusta. Mitä luultavimmin käsienkuivaimet siis puhaltavat näitä pöpöjä käyttäjien käsiin, ja bakteerit kulkeutuvat vessakävijöiden kyydissä muualle.

Hepa-suodattimien asennus kuivaimiin kuitenkin vähensi leviävien pöpöjen määrää huomattavasti.

Käsienkuivaimien ja paperi- tai kangaspyyhkeiden hygieenisyyttä vertailevia tutkimuksia on tehty paljon, mutta niiden tulokset ovat ristiriitaisia, huomauttaa The New York Times.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että voimakkaasti puhaltava ja nykyään suosittu Dyson-käsienkuivain levittää viruksia ympäristöön jopa 1 300-kertaisen määrän verrattuna siihen, että kädet kuivataan paperiin. Koeasetelmassa koehenkilöiden kädet oli kuitenkin sivelty viruksia sisältävällä liuoksella, minkä lisäksi heillä oli käsissään suojakäsineet. Tämä edesauttoi virusten lentelyä ympäriinsä.

Tuloksiin näyttää vaikuttaneen se, mikä taho tutkimusta on rahoittanut. Paperi- tai tekstiiliteollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa käsipyyhkeet ovat osoittautuneet kuivaimia hygieenisemmiksi, kun taas Dysonin rahoittamassa tutkimuksessa sen omat kuivaimet ovat pärjänneet perinteisiä kuumailmakuivaimia paremmin.

Australialaiset ja kiinalaiset tutkijat kokosivat muutama vuosi sitten yhteen eri kuivaustekniikoista tehtyjä tutkimuksia vuosien 1970 ja 2011 välillä. Heidän tarkastelemistaan 12 tutkimuksesta voi vetää johtopäätöksen, että käsipyyhkeet ovat yleisesti ottaen hygieenisempiä kuin kuivaimet.

Myös elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käyttämään paperipyyhkeitä.

Pelkkiin kuivaustekniikoihin keskittyessä tosin unohtuu helposti se, että kädet pitäisi muistaa pestä huolella, kuivasi ne sitten miten vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla