Kuva:  <span class="photographer">NASA/JPL/UMD Artwork by Pat Rawlings.</span>
Kuva: NASA/JPL/UMD Artwork by Pat Rawlings.

Yhdysvaltalaiset astronautit esittelevät tuoreessa Nature -lehdessä uuden aseen uhkaavia asteroideja vastaan.

Yhdysvaltalaiset astronautit esittelevät tuoreessa Nature -lehdessä -lehdessä uuden aseen uhkaavia asteroideja vastaan.

Tänne törmäävä, sadan metrin kokoinen asteroidi saattaisi tuhota kokonaisen kaupungin. Kilometrinen aiheuttaisi jo maailmanlaajuisen katastrofin ja kymmenen kilometrin luokkaa oleva törmääjä saattaisi tappaa monia eläinlajeja sukupuuttoon - ehkä meidätkin. Onneksi osaamme jo suojautua uhkaajia vastaan - ainakin periaatteessa. Uudet suojautumismenetelmät ovat kuitenkin tervetulleita.

NASAn astronautit Edward Lu ja Stanley Love ehdottavat uhkaajan radan muuttamista yksinkertaisesti avaruusaluksen vetovoimalla. Kahdenkymmenen tonnin aluksen ”leijuminen” kahdensadan metrin päässä asteroidista muuttaisi sen rataa yhdessä vuodessa niin, että uhkaaja ohittaisi Maan turvalliselta etäisyydeltä. Kaikki suojautumiskeinot edellyttävät kuitenkin, että uhkaava asteroidi paikallistetaan vähintään 10-20 vuotta ennen h-hetkeä, niin tämä uusikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asteroidia ei kannata räjäyttää pirstaleiksi, sillä palaset voivat joka tapauksessa ropista Maan pinnalle. Aurinkopurjeen kiinnittäminen asteroidiin muuttaa sen rataa vähitellen, mutta kiinnitys voi olla kinkkistä. Osa asteroideista on näet rakenteeltaan lähinnä hiekkasäkkejä. Törmääjän pinnan maalaaminenkin muuttaa sen rataa, sillä Auringon säteilyn paine heijastuu erivärisestä pinnasta eri tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla