Bellave Shivaram ja Adam Phillips. Kuva: <span class="photographer">Dan Addison</span>
Bellave Shivaram ja Adam Phillips. Kuva: Dan Addison

Uudentyyppiset aineet vauhdittavat vetytalouteen siirtymistä.

Virginian yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudentyyppisiä aineita, jotka imevät tehokkaasti vetyä. Aineet soveltuvat niin vedyn kuljetukseen kuin sen varastoimiseen, joten keksintö nopeuttanee saasteettomaan vetytalouteen siirtymistä.

"Useimmat käytössä olevat aineet täytyy jäähdyttää erittäin kylmiksi, jotta ne absorboisivat edes seitsemän-kahdeksan prosenttia painostaan vetyä. Nyt kehittämämme aineet sen sijaan imevät 14 prosenttia painostaan jo huoneenlämmössä", toteaa Adam Phillips yliopistonsa tiedotteessa.

"Aineemme tarjoavat materiaalia uuden sukupolven vetyvarastoihin", vakuuttaa Phillipsin ohella kehitystyöhön osallistunut Bellave Shivaram.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Shivaramin mukaan uusien aineiden avulla nykyisistä vetypolttokennoista saisi kaksi kertaa tehokkaampia - tai kaksi kertaa pienempiä. Polttokennoissa muodostuu energian lisäksi vain vettä ja lämpöä, joten niitä pidetään puhtaana teknologiana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Phillips ja Shivaram lisäävät, että näitä hiilen, titaanin, nikkelin ja raudan seoksesta koostuvia aineita on kaiken kukkuraksi helppo ja halpa valmistaa. Muuta he eivät suostu vielä paljastamaan, sillä kaksikko kehittää keksintöään parhaillaan patenttiviranomaisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla