Kuvapörssi
Kuvapörssi

Vety on näkymätöntä, hajutonta, mautonta ja räjähdysaltista. Floridan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sensorin, joka varoittaa esimerkiksi vetyauton vuodoista.

Tulevaisuuden energiaksi kutsuttu vety on näkymätöntä, hajutonta, mautonta ja räjähtää korkeissa lämpötiloissa helposti joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Vedyn vuotaminen onkin ympäristöystävällisten vetyautojen turvallisuusriski. Nyt Floridan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sensorin, joka varoittaa vaarasta.

Sensori havaitsee vedyn ja ilmoittaa siitä langattomalla yhteydellä. Se perustuu nanovaijereihin, jotka ovat sinkkioksidia. Vaijereista muodostuu ikään kuin viikset, joissa kulkee virta. Mitä enemmän vetyä viiksien ympärille kertyy, sitä paremmin ne johtavat sähköä.

Floridan yliopiston tiedotteen mukaan sensori tuottaa oman energiansa vahtimansa laitteen pienistä värähtelyistä. Tämä tarkoittaa, ettei sensoriin tarvitse vaihtaa pattereita eikä sitä tarvitse huoltaa. Jokainen palovaroittimista huolehtiva ymmärtää huoltovapauden tuoman edun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sensorin suunnitteluun osallistui yli tusinan tutkijan ja opiskelijan ryhmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla