Kuva: <span class="photographer">Universal Pictures</span>
Kuva: Universal Pictures

Mekaaninen signaali laihduttaa tehokkaammin kuin liikunta - ainakin hiiriä.

Hyvä vinkki laihduttajalle: istu pesukoneen päälle aina kun se linkoaa. Kannattaa ainakin kokeilla, sillä yhdysvaltalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että päivittäinen altistuminen tärinälle hoikistaa hiiriä liikuntaa tehokkaammin – siitäkin huolimatta, että tärinän aikaansaama fyysinen rasitus on reippaasti vähäisempää kuin liikunnan aiheuttama.

Yleisen käsityksen mukaan paras tapa taistella lihavuutta ja metabolista oireyhtymää vastaan on liikunta. Mitä ripeämmin ihminen liikkuu, sitä nopeammin paino laskee ja riski sairastua pienenee. Hiljattain muutamassa tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että päivittäinen altistuminen tärinälle voi kasvattaa lihaksia ja suojata osteoporoosilta liikuntaakin paremmin.

Stony Brook Universityn ja Cold Spring Harborin tutkijat testasivat tätä teoriaa pitämällä hiiriä tärisevällä alustalla 15 viikon ajan päivittäin 15 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koeajan päätyttyä tärinälle altistuneet hiiret olivat jonkin verran kevyempiä kuin kontrolliryhmän hiiret. Todellinen yllätys paljastui kuitenkin tietokonetomografiassa: täristetyillä hiirillä oli 28 prosenttia vähemmän rasvaa kuin kontrolliryhmän hiirillä. Mekaaninen signaali vähensi metaboliselle oireyhtymälle altistavien vapaiden rasvahappojen määrää 43 prosenttia ja triglyseridejä 39 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtaneen professori Clinton Rubinin mukaan tärinä ei sinänsä polta rasvaa, vaan estää suoraan rasvasolujen muodostumista. Koska luu- rasva ja lihassolut syntyvät samoista luuytimen kantasoluista, tärinän aiheuttama signaali jollakin tavalla estää kantasolujen erilaistumisen rasvasoluiksi.

Tutkijat uskovat, että mekaanisesta signaalista voisi tulla tiukkaa liikuntaohjelmaa helpompi, ei-lääkkeellinen hoitomuoto lihavuuteen.

Tutkimuksen julkaisee PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla