Äärimmäiseln nopealla videokameralla voi kuvata esimerkiksi luodin matkaa omenan läpi. Kuva: <span class="photographer">T.Sato</span>
Äärimmäiseln nopealla videokameralla voi kuvata esimerkiksi luodin matkaa omenan läpi. Kuva: T.Sato

Maailman nopein videokamera perustuu aivan uuteen tekniikkaan.

Uudentyyppinen digitaalinen kamera pystyy ottamaan miljoonia kuvia sekunnissa ennennäkemättömällä herkkyydellä ja tarkkuudella. Tuoreessa Naturessa raportoidun uuden tekniikan uskotaan hyödyttävän varsinkin biologista ja lääketieteellistä kuvantamista.

Kalifornian yliopiston (UCLA) Keisuke Godan kehittämän kameran suljinnopeus on 0,44 nanosekuntia ja se voi ottaa kuvia 163 nanosekunnin välein, joten sen suorituskyky ylittää huikeasti tavanomaiset digikamerat, jotka perustuvat valoherkkiin CCD-kennoihin.

Uudessa tekniikassa ei käytetä CCD-kennoja. Sen sijaan valoa vahvistetaan ja se havaitaan yhden pikselin valotunnistimella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska kamera vahvistaa optisia kuvia, se ylittää perinteisten CCD-kennojen kompromissin kennon valoherkkyyden ja valotusajan välillä. Uusi lähestymistapa ei myöskään edellytä jäähdytystä tai voimakasta valaistusta kuten muissa äärimmäisen nopean kuvauksen tekniikoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla