Koehenkilö yrittää tunnistaa, liikkuvatko pisteet kuvaruudulla vasemmalle vai oikealle Rochesterin yliopiston tutkimuksessa..
Koehenkilö yrittää tunnistaa, liikkuvatko pisteet kuvaruudulla vasemmalle vai oikealle Rochesterin yliopiston tutkimuksessa..

Videopelejä pelaavilla ihmisillä on lyhyempi reaktioaika kuin pelaamattomilla. 

Kognitiotieteilijät Rochesterin yliopistosta saivat selville, että toimintavideopelien pelaaminen koulii ihmisiä tekemään päätöksiä nopeammin. Tutkijat huomasivat, että videopelien pelaajat herkistyvät havannoimaan kaikkea mitä heidän ympärillään tapahtuu, ja tämä hyöty ei ainoastaan tee heistä parempia videopelien pelaajia, vaan harjoitus myös parantaa monia muita yleisiä kykyjä, joita voi hyödyntää arkielämässä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi monen asian tekeminen yhtä aikaa, autolla ajaminen, pienen tekstin lukeminen ja suuntavaiston säilyttäminen kaupungissa kävellessä.

Current Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Daphne Bavelier, Alexandre Pouget ja C. Shawn Green raportoivat, että videopelit voivat toimia harjoitusvälineenä, jonka avulla voi nopeuttaa reaktioita monenlaisiin todellisen elämän tilanteisiin.

Tutkijat testasivat kymmeniä 18-25-vuotiaita, jotka eivät yleensä pelaa videopelejä. He jakoivat koehenkilöt kahteen ryhmään. Toinen pelasi 50 tuntia nopearytmistä peliä Call of Duty 2 ja Unreal Tournament. Toinen ryhmä pelasi 50 tuntia hidastempoista strategiapeliä The Sims 2.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harjoitusjakson jälkeen kaikkia koehenkilöitä pyydettiin tekemään nopeita päätöksiä useissa tutkijoiden suunnittelemissa tehtävissä. Osallistujien tuli katsoa näyttöruudulle, analysoida mitä siinä on meneillään ja vastata yksinkertaiseen kysymykseen niin nopeasti kuin mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varmistaakseen, ettei kyse ole vain näköhavaintoihin liittyvästä vaikutuksesta, osallistujia pyydettiin myös suorittamaan vastaavia tehtäviä kuuloaistin varassa.

Nopeaa peliä pelanneet olivat jopa 25 prosenttia nopeampia tekemään johtopäätöksen ja he vastasivat aivan yhtä usein oikein kuin strategiapeliä pelanneet.

"Toimintapelien pelaajat tekivät enemmän oikeita päätöksiä aikayksikköä kohti. Jos olet kirurgi tai keskellä taistelukenttää, tuolla on ratkaiseva merkitys," Bavelier sanoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla