Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Kasvojen symmetria ja voimakkaat sukupuolipiirteet kehittyvät käsi kädessä.

Arvioimme kasvojen seksikkyyttä ennen kaikkea symmetrian ja maskuliinisuuden tai feminiinisyyden perusteella. Tutkijat ovat jo pitkään arvelleet, että viehättävät kasvot liittyvät esimerkiksi terveyteen tai hedelmällisyyteen, ja ovat näin luotettava takuutodistus yksilön laadusta pariutumiskumppanina. Vastakkainen näkemys olisi se, ettei kasvojen viehättävyys kerro kantajastaan muuta kuin että tätä on ilo katsella.

Skotlantilaisen Stirlingin yliopiston tutkijat lähestyivät kysymystä viehättävyyden merkityksestä selvittämällä, liittyvätkö symmetria ja maskuliinisuus tai feminiinisyys toisiinsa, eli korostuvatko sukupuolipiirteet keskimääräistä enemmän juuri symmetrisissä kasvoissa. Jos näin olisi, niiden takana olisi yhteinen kehitysbiologinen mekanismi ja ominaisuudet olisivat merkki geneettisestä laadusta.

Anthony Littlen johtama ryhmä huomasi, että symmetriset naiskasvot todella ovat keskimäärin naisellisemmat ja symmetriset mieskasvot miehekkäämmät kuin epäsymmetriset. Molempien piirteiden kehitystä voi helpottaa esimerkiksi hyvä vastustuskyky.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sama korrelaatio löytyi muilta kädellisiltä, joten tutkijat arvelevat, että viehättävät kasvot ovat myös niillä luotettava mainos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE.

Kumman kaa? Arvioi kasvoja ja osallistu tutkimusryhmän työhön!

Sisältö jatkuu mainoksen alla