Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA
Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA

Toisten mielestä ei ole viisasta paljastaa kosmista olinpaikkaamme.

Vieraan älyn etsintä ulkoavaruudesta kääntää uuden vaihteen päälle, jos eräiden tutkijoiden ehdotukset lyövät läpi. Ihmisten pitäisi heidän mielestään alkaa lähettää järjestelmällisesti voimakkaita radiosignaaleja avaruuteen eikä vain tarkkailla passiivisesti muista maailmoista mahdollisesti kulkeutuvia signaaleja.

Jotkut varoittavat riskeistä. Vastaleirin mielestä ihmiskunnan ei kannata moiseen ryhtyä, jotta emme kiinnitä mahdollisesti vihamielisten, paljon kehittyneempien sivilisaatioiden huomiota itseemme. Yksi vastustajista on maailmankuulu avaruusfyysikko Stephen Hawking. Hänen mukaansa jos alienit tulevat käymään, tulos on samanlainen kuin Kolumbuksen saapuessa Amerikkaan. Silloin alkuperäisille asukkaille kävi huonosti.

Varovaisuuteen kehottaa myös astronomi ja scifikirjailija David Brin, joka kertoi kannoistaan Yhdysvaltain tiedeviikolla. Hänestä ihmisten tulisi varjella tärkeää Maan ominaisuutta – havaitsemattomuutta. Vähintään pitäisi maailmanlaajuisesti käydä monitieteistä keskustelua, ennen kuin ryhdytään julistamaan olemassaoloamme pitkin avaruutta.

”Historioitsija voivat kertoa, miten on käynyt teknologisesti kehittyneiden ja kehittymättömien kulttuurien välisissä kohtaamisissa. Silloinkin kun aikeet ovat olleet hyväntahtoiset, ilman kipuja niistä ei ole selvitty”, Brin muistutti.

Aktiivisen etsinnän puolustajilla on vastaus valmiina. ”Mikä tahansa sivilisaatio, joka pystyy matkustamaan tähtien välillä, voisi jo nyt havaita tv- ja radiosignaaliemme vuodot avaruuteen. Pelkästään meitä kaksi-kolmesataa vuotta edellä olevat sivilisaatiot voivat napata radiosignaalimme useiden satojen valovuosien päässä. Aktiivisesta etsinnästä ei koituisi mitään lisääntynyttä riskiä”, sanoi ulkoavaruuden älyn etsintään omistautuneen Seti-insituutin tutkija Douglas Vakoch.

Vaarojen sijasta tulisi Vakochin mielestä ajatella sitä, mitä ihmiset voivat tarjota muille universumin asukkaille. Hän kannustaa ihmiskuntaa karistamaan kosmisen alemmuudentunnon ja tunnustamaan, että meillä voi olla paljon annettavaa mahdollisille muille sivilisaatioille.

Voimakkaat radiolähetykset valittuihin tähtiin voisi aloittaa vaikkapa Arecibo-radioteleskoopilla, joka sijaitsee Puerto Ricossa. Silloin kun Arecibo on tauolla varsinaista tehtävistään, sen voisi valjastaa lähettämään viestejä avaruuteen.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9083
Liittynyt18.8.2008

Vieraan älyn etsijät haluavat kääntää aktiivisen vaihteen päälle

BCK 11.03.2015 klo 11:41 ^ Ehkä periaatteessa sekin voisi olla mahdollista, että alienit eivät edes olisi elollisia olentoja, vaan valloitushaluisia itsereplikoituvia tekoälykoneita, joiden ohjelmointi vaan on mennyt pieleen. Silloin mitään edellä mainittuja ei tarvittaisi, mm. biosfäärejä. Johan noita on tarjolla melkoisesti näin eduskuntavaalien alla. Kehittämisvaraa kyllä vielä on, eivät pärjää ilman biosfäärejä.
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.