Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA
Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA

Toisten mielestä ei ole viisasta paljastaa kosmista olinpaikkaamme.

Vieraan älyn etsintä ulkoavaruudesta kääntää uuden vaihteen päälle, jos eräiden tutkijoiden ehdotukset lyövät läpi. Ihmisten pitäisi heidän mielestään alkaa lähettää järjestelmällisesti voimakkaita radiosignaaleja avaruuteen eikä vain tarkkailla passiivisesti muista maailmoista mahdollisesti kulkeutuvia signaaleja.

Jotkut varoittavat riskeistä. Vastaleirin mielestä ihmiskunnan ei kannata moiseen ryhtyä, jotta emme kiinnitä mahdollisesti vihamielisten, paljon kehittyneempien sivilisaatioiden huomiota itseemme. Yksi vastustajista on maailmankuulu avaruusfyysikko Stephen Hawking. Hänen mukaansa jos alienit tulevat käymään, tulos on samanlainen kuin Kolumbuksen saapuessa Amerikkaan. Silloin alkuperäisille asukkaille kävi huonosti.

Varovaisuuteen kehottaa myös astronomi ja scifikirjailija David Brin, joka kertoi kannoistaan Yhdysvaltain tiedeviikolla. Hänestä ihmisten tulisi varjella tärkeää Maan ominaisuutta – havaitsemattomuutta. Vähintään pitäisi maailmanlaajuisesti käydä monitieteistä keskustelua, ennen kuin ryhdytään julistamaan olemassaoloamme pitkin avaruutta.

”Historioitsija voivat kertoa, miten on käynyt teknologisesti kehittyneiden ja kehittymättömien kulttuurien välisissä kohtaamisissa. Silloinkin kun aikeet ovat olleet hyväntahtoiset, ilman kipuja niistä ei ole selvitty”, Brin muistutti.

Aktiivisen etsinnän puolustajilla on vastaus valmiina. ”Mikä tahansa sivilisaatio, joka pystyy matkustamaan tähtien välillä, voisi jo nyt havaita tv- ja radiosignaaliemme vuodot avaruuteen. Pelkästään meitä kaksi-kolmesataa vuotta edellä olevat sivilisaatiot voivat napata radiosignaalimme useiden satojen valovuosien päässä. Aktiivisesta etsinnästä ei koituisi mitään lisääntynyttä riskiä”, sanoi ulkoavaruuden älyn etsintään omistautuneen Seti-insituutin tutkija Douglas Vakoch.

Vaarojen sijasta tulisi Vakochin mielestä ajatella sitä, mitä ihmiset voivat tarjota muille universumin asukkaille. Hän kannustaa ihmiskuntaa karistamaan kosmisen alemmuudentunnon ja tunnustamaan, että meillä voi olla paljon annettavaa mahdollisille muille sivilisaatioille.

Voimakkaat radiolähetykset valittuihin tähtiin voisi aloittaa vaikkapa Arecibo-radioteleskoopilla, joka sijaitsee Puerto Ricossa. Silloin kun Arecibo on tauolla varsinaista tehtävistään, sen voisi valjastaa lähettämään viestejä avaruuteen.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Vieraan älyn etsijät haluavat kääntää aktiivisen vaihteen päälle

BCK 11.03.2015 klo 11:41 ^ Ehkä periaatteessa sekin voisi olla mahdollista, että alienit eivät edes olisi elollisia olentoja, vaan valloitushaluisia itsereplikoituvia tekoälykoneita, joiden ohjelmointi vaan on mennyt pieleen. Silloin mitään edellä mainittuja ei tarvittaisi, mm. biosfäärejä. Johan noita on tarjolla melkoisesti näin eduskuntavaalien alla. Kehittämisvaraa kyllä vielä on, eivät pärjää ilman biosfäärejä.
Lue kommentti