Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA
Arecibon radioteleskoopilla voisi lähestyä vierasta älyä valovuosien päässä. Kuva: PD-USGOV-DOC-NOAA

Toisten mielestä ei ole viisasta paljastaa kosmista olinpaikkaamme.

Vieraan älyn etsintä ulkoavaruudesta kääntää uuden vaihteen päälle, jos eräiden tutkijoiden ehdotukset lyövät läpi. Ihmisten pitäisi heidän mielestään alkaa lähettää järjestelmällisesti voimakkaita radiosignaaleja avaruuteen eikä vain tarkkailla passiivisesti muista maailmoista mahdollisesti kulkeutuvia signaaleja.

Jotkut varoittavat riskeistä. Vastaleirin mielestä ihmiskunnan ei kannata moiseen ryhtyä, jotta emme kiinnitä mahdollisesti vihamielisten, paljon kehittyneempien sivilisaatioiden huomiota itseemme. Yksi vastustajista on maailmankuulu avaruusfyysikko Stephen Hawking. Hänen mukaansa jos alienit tulevat käymään, tulos on samanlainen kuin Kolumbuksen saapuessa Amerikkaan. Silloin alkuperäisille asukkaille kävi huonosti.

Varovaisuuteen kehottaa myös astronomi ja scifikirjailija David Brin, joka kertoi kannoistaan Yhdysvaltain tiedeviikolla. Hänestä ihmisten tulisi varjella tärkeää Maan ominaisuutta – havaitsemattomuutta. Vähintään pitäisi maailmanlaajuisesti käydä monitieteistä keskustelua, ennen kuin ryhdytään julistamaan olemassaoloamme pitkin avaruutta.

”Historioitsija voivat kertoa, miten on käynyt teknologisesti kehittyneiden ja kehittymättömien kulttuurien välisissä kohtaamisissa. Silloinkin kun aikeet ovat olleet hyväntahtoiset, ilman kipuja niistä ei ole selvitty”, Brin muistutti.

Aktiivisen etsinnän puolustajilla on vastaus valmiina. ”Mikä tahansa sivilisaatio, joka pystyy matkustamaan tähtien välillä, voisi jo nyt havaita tv- ja radiosignaaliemme vuodot avaruuteen. Pelkästään meitä kaksi-kolmesataa vuotta edellä olevat sivilisaatiot voivat napata radiosignaalimme useiden satojen valovuosien päässä. Aktiivisesta etsinnästä ei koituisi mitään lisääntynyttä riskiä”, sanoi ulkoavaruuden älyn etsintään omistautuneen Seti-insituutin tutkija Douglas Vakoch.

Vaarojen sijasta tulisi Vakochin mielestä ajatella sitä, mitä ihmiset voivat tarjota muille universumin asukkaille. Hän kannustaa ihmiskuntaa karistamaan kosmisen alemmuudentunnon ja tunnustamaan, että meillä voi olla paljon annettavaa mahdollisille muille sivilisaatioille.

Voimakkaat radiolähetykset valittuihin tähtiin voisi aloittaa vaikkapa Arecibo-radioteleskoopilla, joka sijaitsee Puerto Ricossa. Silloin kun Arecibo on tauolla varsinaista tehtävistään, sen voisi valjastaa lähettämään viestejä avaruuteen.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9193
Liittynyt18.8.2008

Vieraan älyn etsijät haluavat kääntää aktiivisen vaihteen päälle

BCK 11.03.2015 klo 11:41 ^ Ehkä periaatteessa sekin voisi olla mahdollista, että alienit eivät edes olisi elollisia olentoja, vaan valloitushaluisia itsereplikoituvia tekoälykoneita, joiden ohjelmointi vaan on mennyt pieleen. Silloin mitään edellä mainittuja ei tarvittaisi, mm. biosfäärejä. Johan noita on tarjolla melkoisesti näin eduskuntavaalien alla. Kehittämisvaraa kyllä vielä on, eivät pärjää ilman biosfäärejä.
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä