Kuva: Anneli Salo, Wikimedia Commons
Kuva: Anneli Salo, Wikimedia Commons

Tutustuminen palauttaa empatian nopeasti.

Vierastamisesta aiheutuva stressi heikentää myötätuntoa niin hiirellä kuin ihmiselläkin. Kun stressiä lievitetään kemiallisesti tai ventovieraiden annetaan tottua toisiinsa, myötäelämisen kyky palautuu. Tämä selvisi kanadalaistutkijoiden kokeissa, joista he kertovat Current Biology -lehdessä.

McGill-yliopiston professori Jeffrey Mogil työtovereineen on aiemmin osoittanut, että hiiretkin myötäelävät lajitoverin kipua mutta vain, jos kärsivä hiiri on häkkitoveri. Tuntematon hiiri ei empatiaa herätä. Uusissa kokeissa hiirten myötätunto kuitenkin heräsi myös vierasta kohtaan, kun niille oli annettu stressihormonin eritystä vähentävää metyraponia. Tutkijat päättelevät, että vierastamisen nostattama stressi esti myötäelämisen.

Tutkijat totesivat kokeellisesti, että myös ihmiseltä riittää vähemmän myötätuntoa ventovieraille ja että empatia palautuu, jos vierastamisen stressiä lievennetään. Kokeissa toisilleen tuntemattomat opiskelijat upottivat kättään jääkylmään veteen, ja tutkijat selvittivät, miten koehenkilöt suhtautuivat toistensa kokemaan kipuun.

Vierastaminen vähensi myötäelämistä, mutta jos koehenkilöt saivat metyraponia ennen koetta, he pystyivät taas samastumaan ventovieraan kokemaan kipuun. Saman asian ajoi, jos opiskelijat ennen koetta pelasivat yhdessä tietokoneella vartin ajan Rock Band -peliä. Se riitti poistamaan empatiaa estävän vierauden tunteen opiskelijoiden väliltä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Vierastaminen sammuttaa myötätunnon

Lainaus: Kokeissa toisilleen tuntemattomat opiskelijat upottivat kättään jääkylmään veteen, ja tutkijat selvittivät, miten koehenkilöt suhtautuivat toistensa kokemaan kipuun. Jos kuulisin että ihminen, kuka hyvänsä, on polttanut pahasti itsensä, olisin tukka pystyssä kauhusta ja suhtautuisin sen mukaisesti. Koska se on kammottavin kiputila mitä voin kuvitella, tottahan toki emppaisin ja symppaisin, koska en itse halua sitä kokea - enkä täten halua kenenkään muunkaan kokevan. Mutta jos joku...
Lue kommentti
Neutroni
Seuraa 
Viestejä30507
Liittynyt16.3.2005

Vierastaminen sammuttaa myötätunnon

BCK 19.01.2015 klo 14:19 Kapsky 19.01.2015 klo 13:50 Empatia on turha evoluution jäänne, joka on jäämässä pois ihmisen seuraavassa versiossa, jota uutuutta pelkäävät kutsuvat "aspergeriksi." Esimerkiksi parisuhteessa ja lastenkasvatuksessa tarvitaan empatiaa, ja monissa muissakin sosiaalisen kanssakäymisen muodoissa, varsinkin yhteistyössä. Eipä tuo liene aspergerien ongelmia, ainakaan miesten. Mutta luulen, että tuo mutaatio nousee juuri siitä syystä valtavirraksi vasta sen jälkeen, kun...
Lue kommentti