Ennen valojen sammuttamista voi vielä näppäillä puhelinta ilman, että koulutyö häiriintyy. Kuva: Juhani Niiranen
Ennen valojen sammuttamista voi vielä näppäillä puhelinta ilman, että koulutyö häiriintyy. Kuva: Juhani Niiranen

Älylaitteiden sinisen valon virkistävä vaikutus korostuu pimeässä.

Pikaviestien lähettely illalla valojen sammuttamisen jälkeen häiritsee nuorten unta ja pärjäämistä koulussa, raportoivat Rutgersin yliopiston tutkijat.

Kytkös kävi ilmi, kun neurologian professori Xue Ming kartoitti kolmen lukion oppilaiden viestittelyä ja arvosanoja. Tietonsa antoi 1 537 lukiolaista.

Analyysi osoitti, että oppilaat, jotka sammuttivat älylaitteensa tai pikaviestivät alle 30 minuuttia pimeässä, pärjäsivät paremmin koulussa kuin ne, jotka lähettelivät viestejä pidempään yöpuulle vetäytymisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan pikaviestittely valot päällä ei näkynyt koulumenetyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka tytöt lähettelivät pikaviestejä enemmän kuin pojat ja tytöt olivat myös väsyneempiä päivällä, he pärjäsivät silti poikia paremmin.

”Panen tämän sen piikkiin, että tytöt pikaviestivät pääsääntöisesti ennen valojen sammuttamista”, Ming kertoo Science Dailyn julkaisemassa tiedotteessa.

”Älypuhelimista ja tableteista lähtee niin kutsuttua sinistä valoa, jonka vaikutukset vahvistuvat, kun sitä katsellaan pimeässä huoneessa”, Ming selittää.

Sininen valo voi viivästyttää melatoniinin tuotantoa, mikä taas vaikeuttaa nukahtamista, mikä puolestaan selittää uneliaisuuden päivällä.

”Kun valot napsautetaan pois päältä, elimistön pitäisi siirtyä asteittain valveilta uneen. Mutta jos ihminen saakin tällöin tekstiviestejä ja hälytyksiä ja valoannoksia, uni-valverytmi voi häiriintyä.”

Erityisen haitallista teineille on Mingin mukaan se, jos nuori ei ehdi nukkua rem-unta tarpeeksi, se kun on tärkeintä muistille ja oppimiselle. Rem-uni voi hyvinkin typistyä, jos nukahtaminen viivästyy, mutta aamulla nouseminen ei.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Child Neurology.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä87265

Tiedoksi win 10.ssä näyttää saavan nyt päivityksen jälkeen säädettyä näytön asetuksia värilämpötilan suhteen ja ajastettua haluammilleen tunneille. Voi siten esim illalla pienentää näytön sinisen valon osuutta haluamalleen tasolle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla