Kuṣköyn kylässä Koillis-Turkissa osataan vielä puhua viheltäen. Kuva: RUB, Güntürkün
Kuṣköyn kylässä Koillis-Turkissa osataan vielä puhua viheltäen. Kuva: RUB, Güntürkün

Visalaava puhe voi kantaa kilometrien päähän. Kuuntele näyte videolta.

Hämmästyttävä tutkimus viheltävällä kielellä tuo uutta tietoa siitä, miten aivot käsittelevät kieltä.

Normaalisti aivojen vasenpuolisko tulkitsee aktiivisemmin mitä tahansa kieltä, oli se sitten puhuttua tai viitottua. Vihelletyn turkin kohdalla oikea aivopuolisko on kuitenkin yhtä aktiivinen kuin vasen, Current Biology -sarjassa julkaistu tutkimus osoittaa.

Vihelletty turkki on yksi maailman harvoista vihelletyistä kielistä. Se kuulostaa linnunnlaululta, mutta se on samanlaista turkkia kuin puhuttu turkki. Siinä on samat sanat ja sama kieliopillinen rakenne, ainoastaan vihellys korvaa puheäänen. Kieltä käytetään edelleen vuoristoalueella, jossa vihelletty puhe voi kantaa jopa viisi kilometriä. Vihelletyn turkin "puhujat" puhuvat myös tavallista turkkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vihelletty puhe tarjoaa neurotieteilijöille mielenkiintoisen dilemman. Jos vasen aivopuolisko prosessoi enemmän kielen informaatiota, mutta oikea aivopuolisko enemmän melodiaa, millä tavalla vihelletty puhe prosessoidaan aivoissa?

Saksalaisen Bochumin yliopiston tutkijat selvittivät tätä kysymystä klassisella testillä. Alkuperäisessä testissä vapaaehtoiset kuuntelevat korvakuulokkeella samankaltaisia äänteitä täsmälleen samaan aikaan. Vasen korva kuulee esimerkiksi daa ja oikea korva baa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos oikea korva kuulee baa, useimmat ihmiset kuulevat silloin baa eikä daa, vaikka he ovat "kuulleet" sen vasemmalla korvallaan. Tämä johtuu siitä, että oikeasta korvasta informaatio kulkee nopeammin vasempaan aivoupuoliskoon, jossa informaatio prosessoidaan. Vasemman korvan kuulema daa sen sijaan kulkee ensin oikeaan aivopuoliskoon ja sitten vasta vasempaan, joten se ikään kuin jää nopeamman tavun alle.

Tätä testiä hyödyntäen tutkijat värväsivät viheltävän turkin puhujia kokeeseen. Kun heille soitettiin puhutun turkin tavuja, ne prosessoitiin vasemmassa aivopuoliskossa. Viheltävän turkin tavut kuitenkin prosessoitiin yhtä useasti joko vasemmasta tai oikeasta korvasta, eli oikea aivopuolisko oli yhtä aktiivinen kuin vasen.

Tutkijoiden mukaan vihelletyn turkin osaajat ovat katoamassa, koska kännykkäaikana ei tarvitse pitää yhteyttä viheltämällä.

Tutkimuksesta kertovat Bochumin yliopiston verkkosivut ja New Scientist. Viheltävää turkkia kuulee englanniksi käännettynä New Scietistin videolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla