Vihreys asuinalueella suojaa lapsen mielenterveyttä. Kuva: Jarmo Matilainen
Vihreys asuinalueella suojaa lapsen mielenterveyttä. Kuva: Jarmo Matilainen

Tietoa voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa.

Viheralueiden vieressä varttuneilla lapsilla on aikuisena merkittävästi pienempi riski sairastua mielen sairauksiin, sanovat tanskalaisen Aarhusin yliopiston tutkijat Pnas-tiedelehdessä.

Tulos perustuu 28 vuotta kestäneeseen seurantatutkimukseen. Siinä kerättiin tietoja liki miljoonasta tanskalaisesta vuosina 1985–2013.

Tutkijat yhdistivät tiedot tutkittaviensa lapsuuden kotiosoitteesta ja siitä, oliko hänellä aikuisena todettu jokin 16 mielenterveyden ongelmasta. Lapsuuskodin ympäristön luonnonläheisyyttä he arvioivat tutkimalla satelliittikuvista, miten paljon lähistöllä oli ollut viheralueita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vähiten vihreiden alueiden kasvateilla oli aikuisena 55 prosenttia suurempi riski mielenterveyden häiriöihin kuin niillä, jotka olivat kasvaneet vihreimmillä alueilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonto suojasi lapsen mielenterveyttä silloinkin, kun perhe oli heikossa sosiaalisessa tai taloudellisessa asemassa tai kun perheen muilla jäsenillä oli mielenterveyden ongelmia.

Tulos on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, joissa on todettu, että lähipuistot ja muut paikalliset viheralueet lisäävät sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä ihmisten fyysistä aktiivisuutta. Ne voivat myös edistää lapsen kognitiivista kehitystä. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat mielenterveyteen.

Toisaalta saasteiden, melun, infektioiden ja heikon sosioekonomisen aseman tiedetään lisäävän mielenterveyden ongelmia.

”Aineistollamme osoitamme, että riski mielenterveyden häiriöiden kehittymiseen laskee vähitellen sen mukaan, miten pitkän ajanjakson lapsi on asunut vihreiden alueiden ympäröimänä kymmenteen ikävuoteen mennessä”, selittää tutkimuksen johtaja Kristine Engemann tiedotteessa.

”Viheralueet ovat siten lapsuudessa äärimmäisen tärkeitä.”

Tieto luontoympäristön merkityksestä mielenterveydelle voi auttaa poliitikkoja ja virkamiehiä vetämään suuntaviivoja tulevalle kaupunkisuunnittelulle. Yhä suurempi osuus maapallon asukkaista asuu kaupungissa.

”Kasvava näyttö osoittaa, että luontoympäristöllä on mielenterveyteen suurempi vaikutus kuin aiemmin tiedettiin”, Engemann sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10104

Ajatelkaa mitä iloa pienelle tytölle tuottaa, kun hän oivaltaa, että kukat ovat "prinsessoja hameineen". Heteet on kuin "ballerinan tossut".

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

miilu
Seuraa 
Viestejä850

Kyllä kevään tulokin virkistää mieltä. Auringon sulattama lumi tuo pihapiiriin purot, ja pienet vesimyllyt leikkeihin. Ulkoilualue olisi parempi kuvaus, kuin pelkkä viheralue.

Sisältö jatkuu mainoksen alla