Viherluonnon ympäröimänä on hyvä odottaa. Kuva: Ed Yourdon, Wikimedia Commons
Viherluonnon ympäröimänä on hyvä odottaa. Kuva: Ed Yourdon, Wikimedia Commons

Vauvat ovat myös potrempia vehreämpien kaupunginosien äideillä.

Ruohoa, puita ja pensaita kasvavissa kaupunginosissa asuvien äitien vauvat syntyvät harvemmin ennenaikaisesti ja ovat tuhdimpia kuin kivisempien kortteleiden vauvat. Vehreyden vaikutus synnyttämiseen on riippumaton kaupunginosan meluisuudesta, saasteisuudesta, tulotasosta tai siitä, miten alue mahdollistaa kävelyn.

Viherympäristön merkitys selvisi tarkastelemalla yli 64 000 synnytystä Kanadan länsirannikolla sijaitsevassa Vancouverin kaupungissa vuosina 1999–2002. Tulokset julkaisi Environmental Health Perspectives -lehti.

Vihertävillä asuinalueilla asuville äideille sattui hyvin ennenaikaisia synnytyksiä 20 prosenttia harvemmin ja kohtalaisesti ennenaikaisia 13 prosenttia harvemmin kuin niille, jotka asuivat vähemmän vihreillä alueilla. Vihreiden alueiden vauvat olivat syntyessään 45 grammaa painavampia, kun verrattiin yhtä pitkiä raskauksia.

Viherympäristön suosiollisuuden syistä tutkijoilla on esittää vasta arveluja. Etu saattaa johtua siitä, että viherympäristö tarjoaa tilaisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen ja lisää ihmisten yhteisöllisyyden tunnetta. On myös mahdollista, että viherluonto vähentää suoraan stressiä ja masentuneisuutta.

Myös se vaatii tarkentamista, mikä on sopiva määrä vihreyttä kaupunginosassa. Yksi pihapuu tai kasvilaatikko jalkakäytävällä ei tee kesää. Tutkijoiden mukaan vehreys näyttää tehonsa vasta tietyn määrällisen kynnyksen jälkeen.