Vettä säästyisi 92 prosenttia.

Yksien farkkujen valmistamiseen menee liki 1000 litraa vettä. Kun vuosittain valmistetaan kaksi miljoonaa farkkuparia, ei ole vaikea laskea, kuinka suuri vesisyöppö farkkuteollisuus on.

Uusi kemiantekniikka voi kuitenkin muuttaa farkut ympäristöystävällisemmäksi tuotteeksi. Vedenkulutuksen lisäksi uusi konsepti vähentää hiilidioksidipäästöjä ja jätteiden määrää sekä säästää energiaa ja kemikaaleja.

"Jos neljäsosa maailman farkuista valmistettaisiin uudelle tavalla, säästyisi vettä 1,7 miljoonalle ihmiselle", kehuu menetelmän kehittänyt tekstiili-insinööri Miguel Sanchez.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sveitsiläisessä kemikaaliyhtiö Clarentissa työskentelevä Sanchez esitteli kehittämäänsä menetelmää Yhdysvaltain kemian seuran järjestämässä vihreän kemian konferenssissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perinteisesti indigolla värjäämiseen pohjautuvassa valmistusprosessissa farkkukangas eli denim käy 15 kierrosta väri- ja huuhteluhauteissa. Kemikaaleja tarvitaan runsaasti.

Sanchezin menetelmällä yksi värihaude riittää, ja haluttu väri saadaan aikaan yhdellä uudenlaisella nestemäisellä rikkivärillä ja yhdellä sokeripohjaisella pelkistimellä. Värivaihtoehtojen kirjo on laaja.

Vanhanaikaisiin metodeihin verrattuna energiaa säästyy 30 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla