Uneen vaipuminen on monelle työlästä. Kuva: Juhani Niiranen
Uneen vaipuminen on monelle työlästä. Kuva: Juhani Niiranen

Tutkijat testasivat kahta pikaniksiä nukahdukseen. Paremman ja huonomman keinon ero uneen vaipumisen nopeudessa oli keskimäärin yhdeksän minuuttia.

Jos ei saa unen päästä kiinni, kumpi on parempi tekniikka: viettää viisi minuuttia kirjoittaen ylös asioita, joita on edellisinä päivinä tehnyt vai käyttää sama aika lähipäivinä odottavien töiden listaamiseen?

Ensimmäinen saattaa antaa rauhoittavan tunteen siitä, että on saanut aikaan paljon. Toinen voi luoda ainakin illuusion järjestelmällisyydestä. Mutta kumpi auttaa nukahtamaan?

Tätä testasi 57 vapaaehtoista Baylorin yliopiston unilaboratoriossa Texasissa. Kokeen järjestivät psykologian apulaisprofessori Michael Scullin ja hänen työtoverinsa. Tulokset julkaisi Journal of Experimental Psychology -lehti ja niistä kertoo myös Britannian psykologisen seuran Research Digest -verkkolehti.

18–30-vuotiaat koehenkilöt saapuivat unilaboratorioon arki-iltana noin yhdeksältä. Keskellä viikkoa heillä todennäköisesti oli tekemättömiä töitä, eivätkä viikonlopun menot häirinneet unta. Lääkärintarkastuksen jälkeen he vastasivat kyselyyn tavallisista nukkumistavoistaan.

Koehenkilöt vietiin äänieristettyyn makuuhuoneeseen ja heidän päähänsä asetettiin anturit, jotka mittaavat unta rekisteröimällä aivojen sähköistä toimintaa. Kännykät ja muut valvottavat vempaimet olivat kiellettyjä. Kokeen valvojat ilmoittivat, että valot sammutettaisiin puoli yhdeltätoista.

Sitä ennen koko joukko sai kirjoitustehtävän, puolet palauttivat mieliinsä kuluneita lähipäiviä ja puolet teki to do -listaa muutamalle tulevalle päivälle. He paneutuivat tähän viideksi minuutiksi, ja vasta sitten oli lupa painua unten maille.

Yllättäen ne, jotka olivat miettineet lähipäivien tekemättömiä töitä, nukahtivat nopeammin, eli keskimäärin noin vartissa. Menneen muistelijoilla uneen vaipuminen kesti yhdeksän minuuttia kauemmin.

”Aika ei ole vähäinen. Yhdeksän minuuttia enemmän unta joka yö voi itse asiassa olla ratkaisevaa”, Scullin toteaa Time-lehdessä.

Vielä kummallisemmalta tuntuu se, että mitä perusteellisemman ja tarkemman odottavien töiden listan osallistuja laati, sitä pikemmin hän uinahti. Eikö ihminen pikemminkin virkisty, kun pohtii läpikotaisin sitä, mitä kaikkea on saatava aikaiseksi ihan pian?

Ilmeisesti tässä kokeessa he onnistuivat siirtämään tekemättömien töiden kuorman mielestään paperille ja rentoutumaan. Tai ehkä ne, joiden lista oli pisin, olivat kiireisimpiä ja yksinkertaisesti väsyneimpiä.

Toisessa ryhmässä kävi päin vastoin. Ne joiden muistelot olivat seikkaperäisimpiä, joutuivat houkuttelemaan unta pisimpään.

”24/7-yhteiskunnassa ihmisten tekemättömien töiden listat tuntuvat kasvavan jatkuvasti ja saavan heidät huolestumaan keskeneräisistä asioita nukkuma-aikaan. Koska useimmat vain pyörittelevät tulevia tehtäviä päässään, me halusimme selvittää, voisiko konkreettisesta kirjoittamisesta olla apua nukahtamisessa”, Scullin sanoo yliopistonsa tiedotteessa.

Scullinin johtama koe oli pieni ja vasta alustava ja siitä puuttui vertailuryhmä, joka ei harjoittanut kumpaakaan tekniikkaa. Lisäksi yhdelläkään osallistujista ei ollut mitään univaikeuksia.

Ryhmä aikoo seuraavaksi toteuttaa pitemmän satunnaistetun ja kontrolloidun kokeen, jossa osallistujat laativat to do -listoja ennen nukahtamista omissa vuoteissaan. Siihen on tarkoitus saada mukaan myös unihäiriöistä kärsiviä ihmisiä.

Tiimi uskoo nimenomaan kirjoittamisen voimaan. Sen on aiemmin osoitettu auttavan esimerkiksi kroonisesti huolestuneita naisopiskelijoita.

Michiganin osavaltionyliopiston kokeessa joukko tällaisen diagnoosin saaneita osallistujia paransi suoritustaan tarkkuutta ja reaktioaikaa mittaavassa tietokonetehtävässä, kun valmistautunut siihen pukemalla syvimmät pelkonsa sanoiksi ja lauseiksi ja kirjoittamalla tunteensa muistiin.

”Huolien kantaminen kuluttaa kognitiivisia resursseja. Murehtivat ihmiset tekevät jatkuvasti useaa asiaa yhtaikaa, kun yrittävät suorittaa jotain, huolehtia ja tukahduttaa huolensa yhtaikaa”, toteaa koetta johtanut tohtoriopiskelija Hans Schroder yliopiston tiedotteessa.

Kun ahdistunut siirtää huolensa päästä paperille tai läppärille, hän tulee ikään kuin ulkoistaneeksi ne, ja mieli vapautuu muuhun.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä