Uneen vaipuminen on monelle työlästä. Kuva: Juhani Niiranen
Uneen vaipuminen on monelle työlästä. Kuva: Juhani Niiranen

Tutkijat testasivat kahta pikaniksiä nukahdukseen. Paremman ja huonomman keinon ero uneen vaipumisen nopeudessa oli keskimäärin yhdeksän minuuttia.

Jos ei saa unen päästä kiinni, kumpi on parempi tekniikka: viettää viisi minuuttia kirjoittaen ylös asioita, joita on edellisinä päivinä tehnyt vai käyttää sama aika lähipäivinä odottavien töiden listaamiseen?

Ensimmäinen saattaa antaa rauhoittavan tunteen siitä, että on saanut aikaan paljon. Toinen voi luoda ainakin illuusion järjestelmällisyydestä. Mutta kumpi auttaa nukahtamaan?

Tätä testasi 57 vapaaehtoista Baylorin yliopiston unilaboratoriossa Texasissa. Kokeen järjestivät psykologian apulaisprofessori Michael Scullin ja hänen työtoverinsa. Tulokset julkaisi Journal of Experimental Psychology -lehti ja niistä kertoo myös Britannian psykologisen seuran Research Digest -verkkolehti.

18–30-vuotiaat koehenkilöt saapuivat unilaboratorioon arki-iltana noin yhdeksältä. Keskellä viikkoa heillä todennäköisesti oli tekemättömiä töitä, eivätkä viikonlopun menot häirinneet unta. Lääkärintarkastuksen jälkeen he vastasivat kyselyyn tavallisista nukkumistavoistaan.

Koehenkilöt vietiin äänieristettyyn makuuhuoneeseen ja heidän päähänsä asetettiin anturit, jotka mittaavat unta rekisteröimällä aivojen sähköistä toimintaa. Kännykät ja muut valvottavat vempaimet olivat kiellettyjä. Kokeen valvojat ilmoittivat, että valot sammutettaisiin puoli yhdeltätoista.

Sitä ennen koko joukko sai kirjoitustehtävän, puolet palauttivat mieliinsä kuluneita lähipäiviä ja puolet teki to do -listaa muutamalle tulevalle päivälle. He paneutuivat tähän viideksi minuutiksi, ja vasta sitten oli lupa painua unten maille.

Yllättäen ne, jotka olivat miettineet lähipäivien tekemättömiä töitä, nukahtivat nopeammin, eli keskimäärin noin vartissa. Menneen muistelijoilla uneen vaipuminen kesti yhdeksän minuuttia kauemmin.

”Aika ei ole vähäinen. Yhdeksän minuuttia enemmän unta joka yö voi itse asiassa olla ratkaisevaa”, Scullin toteaa Time-lehdessä.

Vielä kummallisemmalta tuntuu se, että mitä perusteellisemman ja tarkemman odottavien töiden listan osallistuja laati, sitä pikemmin hän uinahti. Eikö ihminen pikemminkin virkisty, kun pohtii läpikotaisin sitä, mitä kaikkea on saatava aikaiseksi ihan pian?

Ilmeisesti tässä kokeessa he onnistuivat siirtämään tekemättömien töiden kuorman mielestään paperille ja rentoutumaan. Tai ehkä ne, joiden lista oli pisin, olivat kiireisimpiä ja yksinkertaisesti väsyneimpiä.

Toisessa ryhmässä kävi päin vastoin. Ne joiden muistelot olivat seikkaperäisimpiä, joutuivat houkuttelemaan unta pisimpään.

”24/7-yhteiskunnassa ihmisten tekemättömien töiden listat tuntuvat kasvavan jatkuvasti ja saavan heidät huolestumaan keskeneräisistä asioita nukkuma-aikaan. Koska useimmat vain pyörittelevät tulevia tehtäviä päässään, me halusimme selvittää, voisiko konkreettisesta kirjoittamisesta olla apua nukahtamisessa”, Scullin sanoo yliopistonsa tiedotteessa.

Scullinin johtama koe oli pieni ja vasta alustava ja siitä puuttui vertailuryhmä, joka ei harjoittanut kumpaakaan tekniikkaa. Lisäksi yhdelläkään osallistujista ei ollut mitään univaikeuksia.

Ryhmä aikoo seuraavaksi toteuttaa pitemmän satunnaistetun ja kontrolloidun kokeen, jossa osallistujat laativat to do -listoja ennen nukahtamista omissa vuoteissaan. Siihen on tarkoitus saada mukaan myös unihäiriöistä kärsiviä ihmisiä.

Tiimi uskoo nimenomaan kirjoittamisen voimaan. Sen on aiemmin osoitettu auttavan esimerkiksi kroonisesti huolestuneita naisopiskelijoita.

Michiganin osavaltionyliopiston kokeessa joukko tällaisen diagnoosin saaneita osallistujia paransi suoritustaan tarkkuutta ja reaktioaikaa mittaavassa tietokonetehtävässä, kun valmistautunut siihen pukemalla syvimmät pelkonsa sanoiksi ja lauseiksi ja kirjoittamalla tunteensa muistiin.

”Huolien kantaminen kuluttaa kognitiivisia resursseja. Murehtivat ihmiset tekevät jatkuvasti useaa asiaa yhtaikaa, kun yrittävät suorittaa jotain, huolehtia ja tukahduttaa huolensa yhtaikaa”, toteaa koetta johtanut tohtoriopiskelija Hans Schroder yliopiston tiedotteessa.

Kun ahdistunut siirtää huolensa päästä paperille tai läppärille, hän tulee ikään kuin ulkoistaneeksi ne, ja mieli vapautuu muuhun.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2666
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
Gemini
Seuraa 
Viestejä1088
Liittynyt20.12.2013

Pöllö lentää kuin aave

Tokkura kirjoitti: Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen...
Lue kommentti

No guarantee, it's life as is

Stephen Hawking New Yorkissa 2016. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Stephen Hawking oli tieteen supertähti, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

Stephen Hawkingin merkitys oli suuri etenkin tieteen popularisoijana. Hän nosti esille ihmisen ja maailmankaikkeuden yhteyden. Hän toi mustat aukot tavallisille kansalaisille”, tähtitieteen professori Esko Valtaoja tiivistää.

Brittiläinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking kuoli varhain keskiviikkona 76-vuotiaana vaikeaan liikehermoja rappeuttavaan sairauteen, jonka vuoksi hän joutui käyttämään pyörätuolia vuosikymmenien ajan.

Vaikka Hawking oli myös puhekyvytön henkitorveen tehdyn avanteen takia, hän pystyi viestimään puhesyntetisaattorin avulla ja tekemään tieteellistä työtä. Hän pystyi välittämään valtavan älynsä ja viiltävän huumorinsa ansiosta viisaita näkemyksiä tieteen ja maailman tilasta ja ihmiskunnan huomisesta.

Hawking oli suurelle yleisölle ehkä tunnetuin nykyajan fyysikoista. Hawkingia kuvaillaan brittiläisissä viestimissä nykyisen luonnontieteen kirkkaimmaksi tähdeksi, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

Hawking teki käsittämättömästä käsitettävää, mutta hänen varsinaiset tutkimuksensa saattavat olla tavalliselle kansalaiselle haasteellisia ymmärtää.

Väitöskirjaa Cambridgen yliopistossa 2000-luvulla tehnyt Helsingin yliopiston professori Peter Johansson tiivistää, että Hawking oli eittämättä merkittäviä fyysikoita, mutta rinnastukset Newtoniin ja Einsteiniin ovat hieman liioiteltuja.

Kosmologi Syksy Räsänen tarkentaa, että Hawking oli 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimpiä gravitaatiotutkijoita. Hän ei ollut ehkä kymmenen merkittävimmän fyysikon tai kosmologin joukossa. Universumia ja mustia aukkoja muovaavan painovoiman selvittäjänä hän on kärkikaartia.

Hawkingin kosmologi George Ellisin kanssa kirjoittama oppikirja The Large Scale Structure of Space-Time on Räsäsen mukaan alan armoitettu klassikko.

Hawking ei saanut kovassa fyysikoiden välisessä kilpailussa Nobelin palkintoa, joka yleensä annetaan todennetuista havainnoista. Esimerkiksi Hawkingin laskemaa mustan aukon säteilyä on hyvin vaikea havainnoida, vaikka tutkimus on teoreettisesti kestävä ja tavattoman siteerattu.

Hawkingin tieteellinen läpimurto oli vuonna 1970, jolloin hän osoitti brittiläisen fyysikon Roger Penrosen kanssa, että maailmankaikkeus alkoi yleisen suhteellisuusteorian perusteella singulariteetista, äärimmäisen tiheästä pisteestä.

He osoittivat Räsäsen mukaan, että maailmankaikkeudessa on vähintään yksi singulariteetti, mutta eivät sitä, onko se alussa vai muualla. Alkuräjähdys oli tavallaan kuin mustan aukon romahdus takaperin esitettynä.

Penrose sittemmin muisteli The Guardianin mukaan, miten päättäväisesti Hawking paneutui työhönsä, koska hän ei uskonut elävänsä kovin kauan.

Hawking muistetaan ennen kaikkea mainitusta mustien aukkojen säteilystä, mikä kuulostaa jo käsitteenä ristiriitaiselta. Miten mustat aukot voisivat säteillä, jos kaikki valoa myöten putoaa niiden pohjattomaan painovoimakuiluun?

Hawking esitti päin vastoin, että mustat aukot eivät vain säteile vaan myös menettävät massaansa, ja lopulta katoavat maailmankaikkeudesta.

Mustan aukon säteily perustuu ajatukseen, että avaruudessa syntyy jatkuvasti hiukkas-antihiukkaspareja, jotka saman tien tuhoavat toisensa.

Jos toinen syntyvistä virtuaalihiukkasista kuitenkin putoaa mustaan aukkoon, jäljelle jäävä hiukkanen jää säteilemään. Jos putoava hiukkanen on antihiukkanen, mustan aukon massa pienenee. Säteily on kuitenkin niin vähäistä, että tavallisen mustan aukon elinikä on pidempi kuin maailmankaikkeuden.

Hawking täydensi maailmankaikkeuden syntymallia 1980-luvulla kvanttifysiikkaan perustuvalla oletuksella, jonka mukaan ajalla ei ole lainkaan alkua eikä loppua.

Sen mukaan maailmankaikkeus on myös ajan kannalta reunaton. Hän totesi luonteenomaiseen tapaansa, että jos ei ole alkua eikä loppua, tarvitaanko enää jumalaa käynnistämään tai päättämään todellisuutta.

 

Vaikka Hawking ei saanut Nobelin palkintoa, hänen uransa oli näyttävä. Esimerkiksi vuonna 1974 hänet kutsuttiin Englannin kuninkaallisen tiedeseuran Royal Societyn jäseneksi yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista tiedemiehistä.

Vuonna 1979 hänestä tuli Cambridgen yliopiston professori samalle oppituolille, jota painovoimalakien keksijä Isaac Newton hoiti 1600-luvulla.

Työtään Hawking kuvaili kansantajuisesti teoksessaan Ajan lyhyt historia, joka oli valtava myyntimenestys. Fysiikan teorioista kertovaa kirjaa myytiin ainakin kymmenen miljoonaa kappaletta, ja se käännettiin neljällekymmenelle kielelle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä27996
Liittynyt16.3.2005

Stephen Hawking on kuollut

Käyttäjä4499 kirjoitti: Voisiko joku selittää tätä tarkemmin? Alkuräjähdys oli tavallaan kuin mustan aukon romahdus takaperin esitettynä. Joku populaariaivopieru, jolla ei ole mielekästä tieteellistä sisältöä. Alkuräjähdys inflaatioineen on täysin eri asia kuin mustan aukon muodostuminen.
Lue kommentti