Naiset kuorsaavat vähemmän, mutta kyllä heistäkin lähtee ääntä.

Kuorsaus on yleinen meluongelma makuuhuoneissa, kertoo Helsingin Sanomien artikkeli.

Israelilaiset tutkijat havaitsivat äskettäin, että kuorsaus synnyttää miehillä keskimäärin 52 desibelin äänen. Naisilla ääni on lähes yhtä voimakas, 50 desibeliä. Tämä vastaa tavanomaisen keskustelun äänentasoa.

Lähes joka kolmas tutkimukseen osallistuneista kuorsasi yli 60 desibelin voimakkuudella, mikä vastaa äänekästä keskustelua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelma on yleinen. Keski-ikäisistä miehistä puolet kuorsaa ainakin joskus, 10–15 prosenttia joka yö. Naisilla kuorsaaminen on hieman harvinaisempaa, sillä ennen vaihdevuosi-ikää naishormonit tehostavat hengitystä. Silti noin 40 prosenttia keski-ikäisistä naisista kuorsaa ainakin joskus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Israelilaiset tutkijat havaitsivat, että naiset vähättelevät kuorsaustaan tai eivät tiedosta sitä. Noin 40 prosenttia niistä naisista, jotka ilmoittivat etteivät kuorsaa, osoittautui mittauksissa voimakkaiksi kuorsaajiksi.

Kuorsaus ei ole vaaratonta, HS:n juttu muistuttaa. Sen äärimuoto on uniapnea, jossa ilmatie tukkeutuu tilapäisesti kokonaan ja syntyy hengityskatkos.

Uniapneasta kärsivä saattaa hengityskatkosten vuoksi havahtua jopa satoja kertoja yössä. Verenpaine nousee, ja sydänsairauksien riski kasvaa.

Elimistö joutuu heräämisten vuoksi stressitilaan, mikä lisää myös monien muiden sairauksien, kuten diabeteksen, riskiä.

Vaikka kuorsaus ei johtuisi uniapneasta, siihen kannattaa puuttua. Jos pehmytkudokset pääsevät lepattamaan ilmavirrassa yö yön perään, ne löystyvät entisestään. Seurauksena voi lopulta olla uniapnea.

Turun yliopiston professorin, uniapneatutkija ja keuhkolääkäri Tarja Saaresrannan toimenpidelista kuulostaa tutulta. Neuvot sopivat lähes taudin kuin taudin ennaltaehkäisyyn.

Jos on ylipainoa, laihduta. Lopeta tupakointi, älä nauti alkoholia. Vähennä suolan käyttöä.

Ylipaino on yksi yleisimmistä kuorsauksen syistä. Lihoessa läskiä kertyy myös kaulan alueelle. Lisääntyneen löysän kudoksen vuoksi ilmatiet ahtautuvat.

Kysely

Kuorsaako vuodekumppanisi?

Kuorsaa.
Kuorsaa.
89.5%
Ei kuorsaa.
Ei kuorsaa.
10.4%
Ääniä yhteensä: 86
Sisältö jatkuu mainoksen alla