Tutkijat pisteyttivät 47 000 elokuvaa sen mukaan, kuinka paljon niihin on viitattu muissa elokuvissa.

Elokuva Ihmemaa Oz vuodelta 1939 on kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin elokuva. Sitä seuraavat Tähtien sota ja Psycho.

Torinon yliopiston tutkijat Italiassa pisteyttivät 47 000 elokuvan vaikuttavuuden internetin elokuvien tietokannan, IMDb:n avulla. Pisteitä tuli siitä, kuinka paljon kuhunkin elokuvaan oli viitattu muissa elokuvissa.

Näin löytyneet 20 vaikuttavinta elokuvaa on kaikki tuotettu ennen vuotta 1980. Melkein kaikki on tehty Yhdysvalloissa, kertoo tiedelehti Applied Network Science.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvien menestystä on yleensä mitattu lipputuloilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lipputuloihin vaikuttavat muutkin tekijät kuin elokuvan laatu, esimerkiksi elokuvan mainonta ja jakelu ja siitä tehdyt arvostelut. Ne ovat puolueellisia tekijöitä”, sanoo tutkimusraportin kirjoittanut Livio Bioglio Torinon yliopistosta Phys.Org-sivustolla.

”Laadimme algoritmin, joka mittaa elokuvien välisiä viittauksia. Se kertoo elokuvan menestyksestä.”

”Sen avulla voi myös arvioida ohjaajien ja näyttelijöiden uraa. Algoritmin avulla voi esimerkiksi laskea, kuinka monessa huippupisteitä saaneessa elokuvassa näyttelijä on ollut mukana.”

Tutkijat käsittelevät 47 000:ta elokuvaa. He mittasivat kunkin elokuvan yhteyksien määrän muihin elokuviin. Samalla elokuva sai pisteet siitä, kuinka kytkeytynyt elokuva oli muihin elokuviin.

Kun algoritmin avulla laskettiin ohjaajien saamia pisteitä, Ihmemaa Ozin viisi ohjaajaa sijoittuivat veivät kaksi parasta ja kolme muuta sijaa kahdeksan kärjestä. Tutummatr nimet Alfred Hitchcock, Steven Spielberg ja Stanley Kubrick sijoittuvat kolmanneksi, viidenneksi ja kuudenneksi.

Tutkijat yrittivät myös poistaa vanhempien elokuvien saaman edun. Nehän voivat vaikuttaa vanhoina elokuvina useampiin myöhemmistä elokuvista. Silloin Hitchcock, Spielberg ja Brian De Palma saivat parhaat pisteet.

Näyttelijöistä Samuel Jackson, Clint Eastwood ja Tom Cruise saivat parhaat pisteet. Nämä pisteet pisteet painottuivat vahvasti miehiin.

Ainut nainen kymmenen joukossa on Lois Maxwell. Elokuvan katsojat muistavat hänet Bond-elokuvien Miss Moneypennynä.

Naisnäyttelijät menestyivät hyvin musikaaleissa. Myös ruotsalaisissa elokuvissa naisnäyttelijät saivat enemmän pisteitä kuin miehet.

Tutkijat varoittavat, että tuloksia voi soveltaa vain länsimaissa tuotettuihin elokuviin. Tietokanta IMDb:n tiedot painottavat vahvasti elokuvia, jotka on tuotettu lännessä.

Kysely

Mikä näistä on paras: Ihmemaa Oz, Psycho vai Tähtien sota?

Tähtien sota.
Tähtien sota.
62.1%
Psycho.
Psycho.
26.5%
Ihmemaa Oz.
Ihmemaa Oz.
11.2%
Ääniä yhteensä: 177
asdf
Seuraa 
Viestejä1622

Psycho noista on paras, mutta Tähtien sota oli aikanaan rakkain. Ihmemaa Oz ei ole kummoinen. Zardoz on paljon parempi.

What happens in CoRoT-7b, stays in CoRoT-7b.

offmind
Seuraa 
Viestejä24039

Kansalainen Kane (Citizen Kane 1941)

Sehän oli pitkään kaikenlaisten artsifartsi leffakriitikoiden valinta eloluvahistorian  parhaaksi elokuvaksi ja siksi pitkään luulin, että se on jotain taidehömppää ja jätin väliin. Mutta kun ekakerran sen katsoin, niin sitten katsoin myös toisen ja kolmannen kerran. Sehän oli piru vieköön oikeasti todella hyvä. Ja nykyään ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Mutta pakko kai uskoa, että Karhuherra Paddington 2 on vielä parempi :-D

https://www.episodi.fi/uutiset/citizen-kane-menetti-100-prosentin-tuoreu... .

Citizen Kane menetti 100 prosentin tuoreutensa Rotten Tomatoesissa – Paddington 2 on parempi elokuva

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla