Umpilisäke ei ole pelkkä evoluution jäänne, vaan osa suoliston immuunipuolustusta. Lievästi tulehtuneen lisäkkeen poistosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tuhansia umpilisäkkeitä poistetaan yhä turhaan, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Suomessa umpilisäkkeitä poistetaan 7 000–8 000 vuodessa, parikymmentä päivässä. Perustelu poistoon on se, että umpilisäkkeen tulehdus voi äityä vaaralliseksi, puhkaista lisäkkeen ja johtaa jopa kuolemaan.

Silti jopa puolet umpilisäkkeen poistoista näyttäisi tarpeettomilta. Antibioottihoito on tehokas ja turvallinen vaihtoehto lievään umpilisäketulehdukseen, arvioi Turun yliopiston kirurgian Sigrid Jusélius -professori Paulina Salminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Salminen johtaa umpilisäkkeen tulehdusten hoitoon keskittyvää kansallista APPAC-tutkimusryhmää. Hän on tutkinut umpilisäkkeen tulehduksen hoitoa yli kymmenen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olennaista on erottaa umpilisäkkeen tulehduksen kaksi vaikeusastetta. Vaikea tulehdus vaatii lähes aina kiireellisen leikkauksen, mutta suurin osa tulehduksista on lieviä. Niissä antibioottihoito yleensä riittää.

Eikä antibioottien edes tarvitse olla järeitä. Salminen ryhmineen osoitti tammikuussa julkaistussa tutkimuksessa, että tavallinen suun kautta annettava antibiootti toimii siinä missä suonen sisäisen ja tablettiantibiootin yhdistelmä.

”Tulevaisuudessa olisi mahdollista lähettää potilaat oikean diagnoosin ja reseptin kanssa kotiin toipumaan”, Salminen toteaa.

Näin säästyisi paitsi turhia leikkauksia myös kalliita sairaalavuorokausia, jolloin erikoissairaanhoidon voimavaroja vapautuisi. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain lääkäreiden ammattijärjestön Jama-tiedelehdessä.

Vakavampi tulehduksen muoto vaatii yhä kiireellisen leikkauksen, mutta lievempi voi hoitua myös ilman. Tämä on merkittävää, koska lievempien tulehdusten osuus on noin 70 prosenttia kaikista tulehduksista.

Olennaista onkin tulehduksen vaikeusasteen tunnistaminen. Tämä onnistuu nykyään viipalekuvauksella eli tietokonetomografialla. Siinä otetaan useita leikekuvia, jotka sitten yhdistetään tietokoneella kolmiulotteiseksi malliksi.

Samalla selviää sekin, onko kyseessä edes ylipäänsä umpilisäkkeen tulehdus. Etenkin naisilla hedelmällisessä iässä voi esiintyä gynekologisia oireita, joiden erottaminen umpilisäkkeen tulehduksesta on oireiden perusteella vaikeaa.

Niinpä täysin terveitäkin umpilisäkkeitä on aiemmin usein poistettu tulehdusepäilyn vuoksi.

”Kuvauksen perusteella voidaan sitten arvioida mahdolliset hoitomuodot. Vaikka pelattaisiin varman päälle ja leikattaisiin, jos on pienikin epäily vakavammasta tulehduksesta, noin puolet voitaisiin silti jättää leikkaamatta,” Salminen kuvaa.

Tarpeettomat leikkaukset kuormittavat terveydenhoitojärjestelmää, ja niihin liittyy riski, vaikka pienikin.

Umpilisäke on tunnettu noin 400 vuotta, mutta sen tarkoitusta elimistössä ei pitkiin aikoihin ymmärretty. Evoluutioteorian isä Charles Darwin arveli, että umpilisäke on häntäluun tapainen surkastunut jäänne jostain aiemmasta rakenteesta.

Viime vuosikymmeninä vanha käsitys umpilisäkkeestä on muuttunut. Se ei suinkaan ole turha jäänne, vaan osa suoliston immuunipuolustusta.

”Umpilisäkkeessä muodostuu suuri osa immoglubuliini A:sta, vasta-aineesta, jolla suolisto suojautuu sitä uhkaavia bakteereita vastaan”, kertoo Helsingin yliopiston gastroentorologian professori Martti Färkkilä.

Kysely

Onko sinulta poistettu umpilisäke?

On.
On.
54.7%
Ei ole.
Ei ole.
45.2%
Ääniä yhteensä: 325
JohnCarter
Seuraa 
Viestejä33043

On poistettu ja meinasi silloin henki lähteä kun iski nekrotisoiva faskiitti, Gangraena emphysematica, ja sepsis. Lienen ollut Suomen ensimmäisten ihmisten joukossa, joka onnistuttiin tuossa tilanteessa pelastamaan ylipainehappihoidon avulla Turussa, sillä antibiootit, eivätkä muutkaan lääkkeet tehonneet noihin. Minut leikannut kirurgi (maamme taitavimpia sellaisia) sanoikin, että ei ole ennen nähnyt kenenkään selvinneen tuollaisesta ja kertoi, että rasitus vastasi kropalleni samaa kuin olisin juossut reilun kuukauden putkeen maratonia, ilman lepotaukoja. Hän totesi myös, että jos olisin ollut yhtään vanhempi, tai huonommassa fyysisessä kunnossa, niin olisin kuollut. Kun jouduin sairaalaan painoni oli 106 kg ja rasvaprosentti hyvin alhainen ja kun pääsin pois parin kuukauden kuluttua, niin painoin 63kg. Vuosi tuon jälkeen lähdinkin sitten jo armeijaan parhaalla kuntoluokituksella, vaikka lääkäreiden ja vakuutusyhtiön mielestä minun olisi pitänyt olla koko loppuelämäni poissa työelämästä ja jättää armeija käymättä. Ihmisen mieli on hyvin vahva, eivätkä monet sitä käsitä koskaan, jos eivät joudu kohtaamaan ongelmia, jotka vaikuttavat ylitsepääsemättömiltä.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Kvasibeatnik
Seuraa 
Viestejä1307

Yeni Mihova kirjoitti:
Miksi kaikki helposti irrotettavat palat läskiä pitää poistaa? T: ympärileikkaamaton umpilisäkkeellinen.

Helppo työ ja hyvä bisnes, ja eskareista saa kantasoluja, ne ne vasta kalliita. Ei niitä nahkoja roskiinkaan heitetä.

https://www.lgcstandards-atcc.org/products/all/CRL-2429?geo_country=fi

Nyt vain 498e

Kerberos I: "Lisäksi kaikkien psykedeelien ongelma on koukuttuminen: näistä ei sitten pääsekään kovin helposti eroon, ja kun aivot tottuvat tiettyyn pitoisuuteen (peruslääkkeiseen nähden paljon nopeammassa tahdissa), niin peittääkseen vakavan masennusket oireet annostusta tarvitsee jatkuvasti nostaa. Ja tämähän on sitten loputon suo."

Sisältö jatkuu mainoksen alla