Ajatus kulkisi paremmin lämpimässä. Kuva: Shutterstock
Ajatus kulkisi paremmin lämpimässä. Kuva: Shutterstock

Ihanteellinen sisälämpötila on naisille ja miehille erilainen.

Liian viileää! Kamalan kuumaa! Toimiston lämpötila herättää monissa työntekijöissä jupinaa.

Tuore saksalais-amerikkalainen tutkimus ei tarjoa kaikkia miellyttävää ratkaisua oikean lämpötilan säätämiseen. Se nimittäin kertoo, että naiset suoriutuvat paremmin tehtävistä lämpimämmässä toimistossa, kun taas miehille näyttäisi sopivan viileämpi työskentelytila.

Koeasetelmassa naiset pärjäsivät paremmin matemaattisissa ja kielellisissä tehtävissä silloin, kun lämpötila oli säädetty korkeammalle. Kun lämpötilaa laskettiin, miehet suoriutuivat paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Plos One -tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sisätiloissa lämpö on yleensä säädetty miesten tarpeiden mukaan. Viileä sopii paremmin miesten aineenvaihdunnalle.

”On todistettu, että naiset pitävät lämpimämmistä sisälämpötiloista kuin miehet, mutta ajatus on tähän saakka ollut se, että kyse on henkilökohtaisesta mieltymyksestä”, sanoo apulaisprofessori Tom Chang Etelä-Kalifornian yliopiston Marshall School of Businessista tiedotteessa.

”Havaitsimme, että kyse ei ole vain siitä, tunnetko olosi mukavaksi vai et. Lämpötila vaikuttaa myös suorituskykyysi asioissa, joilla on merkitystä – matematiikassa, kielellisissä ulottuvuuksissa ja siinä, kuinka kovasti yrität.”

Chang on tehnyt tutkimuksen yhdessä Agne Kajackaiten kanssa, joka työskentelee saksalaisessa yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitoksessa WZB:ssä tutkimusryhmän johtajana.

Tutkimukseen osallistui 543 saksalaista yliopisto-opiskelijaa. He tekivät matemaattisia ja kielellisiä tehtäviä sekä päättelykykyä testaavia harjoituksia huoneessa, jonka lämpötila vaihteli koeasetelman aikana 16,19:n ja 32,57 celsiusasteen välillä.

Opiskelijat saivat oikeista vastauksista rahapalkinnon. Osallistujista 41 prosenttia oli naisia.

Lämpötilan ollessa asteikon lämpimämmässä päässä naisilta tuli sekä enemmän oikeita vastauksia että vastauksia kaikkiaan. Miehillä lämpötila vaikutti päinvastoin.

Naiset paransivat suorituskykyään lämpimämmässä tilassa selvästi enemmän kuin mitä miesten suorituskyky laski.

Kun vastaajajoukkoa tarkasteltiin yhtenä ryhmänä, lämpötilalla ei ollut vaikutusta tuloksiin. Mutta kun tuloksia tutkittiin sukupuolten mukaan, eroa löytyi.

Yhden celsiusasteen nousu paransi naisten tuloksia matematiikassa aina 1,76 prosenttia. Se voi kuulostaa vähäiseltä, mutta asteiden noustessa sillä oli merkitystä.

Kun lämpötila oli alle 21,1 astetta, naiset saivat keskimäärin 8,31 matematiikan tehtävää oikein. Kun se nousi yli 26,7 asteeseen, vastauksista keskimäärin 10,56 meni oikein.

Kevyen istumatyön suosituslämpötila on Suomessa 21–25 astetta, muun kevyen työn puolestaan 19–23 astetta.

Tutkimuksessa ei käsitelty sitä, mikä merkitys vaatetuksella mahdollisesti on.

Tutkijat huomauttavat, että Berliinin yliopistojen opiskelijoista koostuva koehenkilöiden joukko on iältään ja koulutustaustaltaan melko yhdenmukainen eikä edusta koko väestöä. Siten kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä tutkimuksen perusteella ei välttämättä voi tehdä, vaan lisätutkimusta tarvitaan.

Silti tutkijat sanovat, että tulokset ”nostavat panoksia taistelussa termostaatista”. He ehdottavat, että työpaikoilla, joissa työskentelee enemmän kuin yhden sukupuolen edustajia, lämpötilaa kannattaisi nostaa nykystandardeja selvästi korkeammalle.

”Vaikka välittäisit vain rahasta tai työntekijöidesi tuottavuudesta, saatat haluta laittaa lämpötilaa kovemmalle toimistorakennuksissa”, Chang sanoo.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä8046

JepajeeMerlinmikälie kirjoitti:
Miksei naiset voi pukeutua lämpimämmin? Jo vaikka sitten ilmastonmuutoksen tähden.

No luonnollisesti eivät voi, koska silloin osa työelämän valttikorteista ei olisi niin näkyvillä.

  • ylös 17
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla