Kuva: <span class="photographer">Dave Paper / <a href= http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica_6400px_from_Blue_Marble.jpg> Wikimedia Commons</a></span>
Kuva: Dave Paper / Wikimedia Commons

Karvaton, muniva nykynisäkkäiden sukulainen pelastautui Etelämantereelle, kun ilmastonmuutos aiheutti sukupuuttoaallon 250 miljoonaa vuotta sitten.

Maapallon suurin tunnettu sukupuuttoaalto päätti permikauden 252 miljoonaa vuotta sitten. Sen saattoi aiheuttaa ilmaston lämpeneminen. Vasta tunnistetusta fossiililöydöstä päätellen jotkin harvat lajit ilmeisesti selviytyivät sukupuuttoaallosta hengissä Etelämantereen viileämmässä ilmastossa.

Antarktikselta yli 30 vuotta sitten löydetyistä luista on tunnistettu nykyisten nisäkkäiden kaukainen sukulainen Kombuisia antarctica. Se oli niitä harvoja maalla eläviä lajeja, jotka eivät hävinneet permikauden lopussa. Lajin fossileja on myös myöhemmältä triaskaudelta.

Kombuisia oli pienen kissan kokoinen mutta todennäköisesti karvaton. Se muni eikä ilmeisesti imettänyt jälkeläisiään. Lisäksi on epävarmaa, oliko se tasalämpöinen, kertoi kenneth Angielczyck Chicagon Field Museumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sukupuuttoaallon syystä on edelleen erimielisyyttä, mutta todennäköisesti sen aiheuttivat valtavat tulivuodenpurkaukset, jotka aiheuttivat ilmaston lämpenemisen. Tuohon aikaan Antarktis sijaitsi hiukan pohjoisempana kuin tällä hetkellä. Se oli nykyistä lämpimämpi eikä ikuisen jään peitossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Naturwissenschaften.

Sisältö jatkuu mainoksen alla