Nukkuminen on nautinto.
Nukkuminen on nautinto.

Univaikeuksia poteva voi saada avun vilvoittavasta päähineestä. 

Aivoja viilentävä myssy voi auttaa unettomuudesta kärsiviä, kertoivat Pittsburghin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat Sleep 2011 –kokouksessa Minneapoliksessa.

Tutkijoiden mukaan aineenvaihdunta aivojen otsalohkossa hiljenee uneen vaipuessa, mikä on yhteydessä virkistävän uneen. Unettomana sitä vastoin aineenvaihdunta vilkastuu samalla aivoalueella. Vilkkautta voi vähentää viilennyksellä.

Viilentimellä oli tutkimuksen mukaan suora vaikutus primaaria unettomuutta potevien henkilöiden unen laatuun. Primaariksi kutsutaan unettomuutta, jonka taustalla ei ole erillistä mielenterveydellistä tai elimellistä syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Enimmäistehoisella viilentimellä varustetut uniongelmaiset koehenkilöt nukahtivat 13 minuutissa ja pysyivät unessa 89 prosenttia ajasta, jonka he viettivät vuoteessa. Ajat ovat hyvin samanlaiset kuin terveillä verrokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivojen viilennykseen käytettiin pehmeää muovimyssyä, jota koehenkilöt pitivät päässään koko yön. Myssyn sisällä kulkevissa putkissa kiersi viileä vesi.

Tutkimusta johtanut professori Eric Nofzinger arvelee, että viilennin voisi olla kaivattu läpimurto unettomuuden hoidossa.

"Potilaat ovat pitkään kaivaneet luonnollisempaa, ei-lääkkeellistä keinoa, joka auttaisi heidät öisin uneen", Nofzinger sanoo. Hänen mukaansa unilääkkeet ovat olleet unettomuuden tärkein hoitomuoto, mutta vain joka neljäs lääkkeiden käyttäjä on tyytyväinen hoitoonsa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla