Elokuussa 2021 palomiehet sammuttivat maastopaloa Evian saarella Kreikassa. Kuva: Stelios Misinas / Reuters
Elokuussa 2021 palomiehet sammuttivat maastopaloa Evian saarella Kreikassa. Kuva: Stelios Misinas / Reuters

Viime vuosi oli mittaushistorian kuudenneksi lämpimin.

Viimeksi kuluneet yhdeksän vuotta ovat olleet kaikki mittaushistorian kymmenen kuumimman vuoden joukossa. Näin kertoo Yhdysvaltain ilmakehän ja valtameren tutkimuslaitoksen Noaan uusin raportti.

Vuonna 2021 maapallon keskilämpötila oli 0,84 celsiusastetta korkeampi kuin 1900-luvulla keskimäärin. Näin ollen vuosi 2021 nousi kuudenneksi kuumimmaksi vuodeksi tilastossa, joka ulottuu vuoteen 1880 asti.

Noaan mukaan ennätyslämpötilat johtuvat kasvihuonekaasujen pitoisuuksien noususta ilmakehässä. Lisäksi sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että myös kuluva vuosi nousee kymmenen lämpimimmän vuoden joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisen tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kuumuus ja kosteus, jotka yhdistelmänä vaikeuttavat ja vaarantavat ulkoilmatöitä, aiheuttavat vuosittain 677 miljardin työtunnin menetyksen ympäri maailmaa, uutistoimisto AFP kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan tukahduttavien lämpötilojen vaikutuksia esimerkiksi maataloudessa ja rakennusalalla työskenteleviin ihmisiin on aliarvioitu. Heidän mukaansa ilmanalan tukaluudesta johtuvat vaaralliset työolosuhteet ovat lisääntyneet viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana, ja ilmastonmuutos pahentaa tilannetta.

”Jos ulkona työskentelevät työntekijät menettävät tuottavuutta tällaisissa lämpötilan ja ilmankosteuden lukemissa, silloin työtunteja saatetaan tropiikissa menettää jopa 500–600 tuntia henkilöä kohden vuodessa. Tämä olisi yli kaksinkertainen määrä verrattuna aiempiin arvioihin”, tutkija Luke Parsons Duken yliopistosta sanoi AFP:n mukaan.

Tutkimus julkaistiin Environmental Research Letters -julkaisussa. Siinä tarkasteltiin vuosia 2001–2020.

”Tulokset osoittavat, että meidän ei tarvitse odottaa 1,5 asteen lämpenemistä nähdäksemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia työntekoon ja talouteen”, Parsons totesi.

Ilmaston pitkäaikainen lämpeneminen 1,5 asteen rajan yli voi aiheuttaa jopa peruuttamattomia seurauksia ihmisille ja ekosysteemeille. Jos ilmasto jatkaa lämpenemistään tähän tahtiin, 1,5 asteen raja saattaa ylittyä jo lähivuosina.

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1224

Meneekö näin:

Ensin nousee lämpötila

Lämpötilan johdosta meret luovuttavat sitoutuneen  hiilidioksiidin

Ja tätä hiilidioksiidin määrän nousua ilmakehässä sitten syytetään syyksi ilmaston lämpötilan nousuun ??

Ei sitten millään voi olla lämpötilan nousua rajoittava / tasoittava vaikutus hiiidioksiidilla.

Tarvitaan kunnon tulivuoren purkaus kaikkine kaasuineen, niin eiköhän kylmene riittävästi (liikakin?).

Auringon energian tuoton säätäminen on tunnetusti vaikeaa, sieltähän se kaikki tulee mitään kyselemättä.

Nytkin tuli kunnon revontulet, paljonko siitä ilmasto lämpeneni? Sinne se pysähtyi.

Mittaushistoria on juuri sellainen komeasti kalskahtava sana joita kohumedia rakastaa. Ilmastonmuutoshysteria perustuu merkityksettömän lyhyeen seurantajaksoon jonka aikana tapahtuneella ilmaston luonnollisella vaihtelulla ei ole mitään todistusvoimaa pidemmälle ajalle.

Pasi Lehmuspelto

Sisältö jatkuu mainoksen alla