Alkoholitutkimusrotta Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksessa vuonna 2010.
Alkoholitutkimusrotta Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksessa vuonna 2010.

Toipuvilla alkoholisteilla ja juopoilla rotilla tehty tutkimus osoitti, että vauriot näkyvät aivojen valkeassa aineessa.

Tiedetään hyvin, että alkoholi vaurioittaa aivoja ja terveyttä. Kohtuukäyttö voi olla rentouttavaa, mutta elimistön kannalta katsottuna turvallista määrää alkoholia ei ole olemassakaan.

Pieninäkin annoksina etanoli on pohjimmiltaan solumyrkky, jos tippa nyt ei suorastaan tapakaan. Rankka juominen hapertaa aivoissa muistiin ja oppimiseen liittyviä alueita.

Todella vaikeassa alkoholismissa, jossa ihminen ei enää edes syö kunnolla, tiamiinin eli B1-vitamiinin puutos tuhoaa aivoja niin, ettei alkoholisti enää muista paria minuuttia aiemmin tekemiään asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon maltillisemminkin juovilla on kuitenkin havaittu muutoksia aivojen rakenteessa ja henkisessä suorituskyvyssä verrattuna niihin, jotka pidättäytyvät viinasta täysin. Aivot voivat silti toipua, tiettyyn rajaan asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuore tutkimus Yhdysvaltojen lääkäriyhdistyksen JAMA Psychiatry -tiedelehdessä päättelee, että alkoholin aiheuttamat vauriot jatkuvat kuitenkin viikkoja juomisen loputtua.

Artikkelin kirjoittajat ovat espanjalaisesta Alicanten neurotieteiden instituutista ja saksalaisesta Mannheimin yliopistosta.

Vaikka alkoholin aivoja tuhoava vaikutus on tiedossa, viinan aiheuttamat vauriot ovat monimuotoisia. Niitä on joskus vaikea tunnistaa varsinkin pian sen jälkeen, kun henkilö on lopettanut juomisen.

Lisäksi suoraan alkoholista johtuvien tuhojen tunnistaminen voi olla hankalaa, kun alkoholistilla on elämäntavoissaan usein muitakin elimistöä heikentäviä tekijöitä.

Tutkijat toteuttivat kokeen katkaisuun ja sairaalahoitoon joutuneilla alkoholisteilla sekä hiirillä, joita oli muokattu niin, että nekin jäävät viinaan koukkuun.

Alkoholin aiheuttamat vauriot aivokudoksessa jatkuvat viikkokausia juomisen lopettamisen jälkeen. Vauriot jatkuvat mahdollisesti pidempäänkin, mutta nyt seuranta katkaistiin kuuden viikon kohdalla.

Tutkijat kirjoittavat, että tulos on vastoin nykyistä käsitystä, jonka mukaan aivot alkaisivat toipua nopeastikin korkin sulkemisen jälkeen.

Koehenkilöiden ja hiirten aivoja luodattiin magneettikuvaukseen perustuvalla diffuusiotensorikuvauksella. Siinä mitataan veden lämpöliikettä aivokudoksessa ja sillä saadaan kolmiulotteista kuvaa valkean aineen hermoradoista aivojen sisällä.

Sekä hiirillä että ihmisillä viina oli aiheuttanut vaurioita ja muutoksia valkean aineen rakenteeseen.

Näitä muutoksia nähtiin erityisesti aivokurkiaisessa ja hippokampusta sekä hypotalamusta yhdistävässä aivokaaressa. Nämä alueet ovat yhteydessä muistiin ja oppimiskykyyn.

Yllättävintä oli, että muutokset jatkuivat, vaikka alkoholi ei enää myrkyttänyt soluja.

”Tähän asti kukaan ei ole uskonut, että vauriot voisivat jatkua, vaikka juominen olisi lakannut”, sanoo aivojen plastisuutta eli muovautuvuutta tutkivan laboratorion johtaja Santiago Canals Alicanten neurotieteiden instituutista MedicalXpress -verkkojulkaisussa.

Alkoholismista toipuvia koehenkilöitä oli tutkimuksessa 90 ja heidän verrokkeinaan 36 tervettä ei-alkoholistia. Kaikki koehenkilöt olivat miehiä, tyypillisimmin yli neljäkymppisiä. Myös hiiret olivat niin ikään urospuolisia.

Koejärjestelyn etuna on se, että sairaalahoidossa olevien alkoholistien kohdalla voitiin varmuudella tietää, että valvotuissa oloissa juominen ei voinut jatkua eikä siis vaikuttaa tuloksiin.

Toisaalta viinalle persoiksi muokatuilla hiirillä voitiin seurata prosessia kahteen suuntaan.

Hiirillä tutkijat näkivät nimittäin, miten alkoholiriippuvuus ensin kehittyy ja miten se vaikuttaa aivoihin. Tätä ei oikein ihmisellä voida laboratoriossa seurata.

Havaitut muutokset olivat samanlaisia hiirillä ja ihmisillä ja keskittyivät samoille alueille aivoissa, pääosin oikeaan aivopuoliskoon.

”Alkoholin nauttiminen aiheuttaa yleisiä muutoksia valkeassa aineessa, hermosäikeissä, jotka viestivät aivojen eri alueiden välillä. Tiheimpiä muutokset ovat aivokurkiaisessa ja aivokaaressa”, sanoo tohtori Canals.

Tutkijat kirjoittavat päätelmissään, että kuvantamisessa nähdyt vauriot alkoholistien aivoissa saattavat kieliä esimerkiksi hermotukisolujen vaurioitumisesta pikemminkin kuin hermosolujen viejähaarakkeiden tai myeliinituppien tuhosta.

Diffuusiotensorikuvauksessa on omat rajoitteensa, joten löydöksiä olisi hyvä vahvistaa ja tarkentaa vielä jatkotutkimuksissa, kuten tieteeseen kuuluu.

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Pitkään jatkuneen käytön jälkeen liian nopea alkoholista vierottautuminen voi pahimmillaan tappaa tai aiheuttaa alkoholipsykoosin. Osa tutkimuksessa ilmenneistä tuhoista selittyy varmasti sillä.

Krapulamorkkis eli syyllisyys nousuhumalan ylilyönneistä voi myös lamaannuttaa (ehkä pitkään jatkuessaan vaurioittaa) kykyä tuntea tunteita. Siinä on se ongelma et samalla motiivi tehdä mitään katoaa, minkä moni kyseisen olotilan kokenut tietää. :)

Ja ei, en ole krapulassa.

  • ylös 13
  • alas 11
Deimos
Seuraa 
Viestejä21103

mdmx kirjoitti:
Pitkään jatkuneen käytön jälkeen liian nopea alkoholista vierottautuminen voi pahimmillaan tappaa tai aiheuttaa alkoholipsykoosin. Osa tutkimuksessa ilmenneistä tuhoista selittyy varmasti sillä.

Krapulamorkkis eli syyllisyys nousuhumalan ylilyönneistä voi myös lamaannuttaa (ehkä pitkään jatkuessaan vaurioittaa) kykyä tuntea tunteita. Siinä on se ongelma et samalla motiivi tehdä mitään katoaa, minkä moni kyseisen olotilan kokenut tietää. :)

Ja ei, en ole krapulassa.

Täsmälleen samaa mieltä. Ja hienoa ettei ole krapulaa. Tunteeni kuolivat lähinnä lääkityksen takia ja alkoholi toi ne takaisin. Join, koska muuten en tuntenut mitään. Se oli paha kierre.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla