Maaliskuun alusta voimaan astuneella alkoholiveron alennuksella ja Viron lähestyvän EU-jäsenyyden jälkeisellä viinarallilla saattaa olla kaikista kauhuskenaarioista huolimatta myös myönteisiä vaikutuksia. Hyvässä lykyssä lotraus vähentää suomalaisten s...

Maaliskuun alusta voimaan astuneella alkoholiveron alennuksella ja Viron lähestyvän EU-jäsenyyden jälkeisellä viinarallilla saattaa olla kaikista kauhuskenaarioista huolimatta myös myönteisiä vaikutuksia. Hyvässä lykyssä lotraus vähentää suomalaisten sydänkuolleisuutta, kertoo lääkärilehti Duodecim.

Väite pohjaa laajaan väestötutkimukseen, joka arvioi alkoholin aiheuttamaa kuolleisuutta Euroopan maissa. Tiedot kulutuksen yhteydestä eri sairauksiin ja kuolleisuuteen ovat peräisin 90-luvulta. Erityisesti Englannissa ja Walesissa alkoholikäyttäjien kuolleisuus osoittautui pari prosenttia pienemmäksi kuin raittiissa väestönosassa.

Koska kuolleisuus sydäntauteihin on ollut Suomessa runsasta, alkoholin suojaava vaikutus voitaisiin meillä arvioida keskimääräistä suuremmaksi, kirjoittaa Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Antti Aro Duodecim -lehden uutispalstalla. Toisaalta suomalaisten kehno viinapää ja rähinäalttius nakertaa viinarallin mukanaan tuomaa terveyshyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla