Gorillojen ja meidän yhteisistä kantamuodoista alkaen Afrikan ihmisapinoilla on ollut kyky hyödyntää pudonneisiin hedelmiin kehittyvää alkoholia. Kuva: Serenity, Wikimedia Commons
Gorillojen ja meidän yhteisistä kantamuodoista alkaen Afrikan ihmisapinoilla on ollut kyky hyödyntää pudonneisiin hedelmiin kehittyvää alkoholia. Kuva: Serenity, Wikimedia Commons

Silloin ihmisapinat alkoivat popsia käyneitä hedelmiä maanpinnalta.

Alkoholinkulutuksen juurista on kaksi teoriaa. Toisen mukaan ihmiselimistön entsyymit oppivat hajottamaan etanolia noin 9 000 vuotta sitten, kun viljatuotteita opittiin käyttämään alkoholiksi. Toisen mukaan entsyymi muuntui jo miljoonia vuosia aiemmin, kun ihmisapinat alkovat ahmia käyneitä hedelmiä. Jälkimmäinen teoria pitää kutinsa, osoittavat nyt yhdysvaltalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Matthew Carrigan Santa Fe Collegesta Floridan Gainesvillesta kollegoineen selvitti etanolin käytön alkua vertaamalla alkoholia hajottavia entsyymejä eli alkoholidehydrogenaaseja monilta ihmisapinoilta, apinoilta ja puoliapinoilta.

Kädellisten sukupuun vanhimmissa haaroissa alkoholidehydrogenaasit ovat erikoistuneet hajottamaan terpenoidialkoholeja, joita on runsaasti kasvien lehdissä ja raaoissa hedelmissä. Sellaisia syövät paljon puoliapinat sekä apinoista esimerkiksi marakatit ja paviaanit. Ihmisapinoista terpenoidialkoholeja hajottavat aasialaiset lajit eli orangit ja gibbonit.

Noin kymmenen miljoonaa vuotta sitten, kun meidän sekä simpanssien ja gorillojen yhteinen kantamuoto oli eronnut orankien linjasta, entsyymissä tapahtui pieni mutta ratkaiseva muutos. Yksi aminohappo vaihtui, ja sen seurauksena entsyymi alkoi hajottaa terpenoidialkoholien sijasta etanolia.

Vaihdos osui aikaan, jolloin ilmastonmuutos oli kuivannut Itä-Afrikkaa harventaen puustoa ja pakottaen ihmisapinat etsimään ravintoa myös maankamaralta. Iso osa maahan pudonneista hedelmistä on ylikypsiä, ja siksi hiivat kasvavat niissä tehokkaasti ja käyttävät sokeripitoista mehua etanoliksi.

Etanolinhajotuksen ansiosta ihminen ja muut Afrikan ihmisapinat voivat hyödyntää voimakkaastikin käyneitä hedelmiä. Pystymme aineenvaihdunnassamme tuottamaan etanolista energiaa, emmekä saa siitä myrkytystä niin herkästi kuin toiset kädelliset. Olemme siis erikoistuneet kypsien, ylikypsien ja käyneiden hedelmien syömiseen.

Sen sijaan orangit, gibbonit, paviaanit ja marakatit syövät kypsien hedelmien aikoinakin runsaasti raakoja hedelmiä ja kasvien muita vihreitä osia, mikä sopii näiden lajien huonoon etanolinsietoon ja hyvään terpenoidialkoholien käyttökykyyn.

Lopuksi tutkijat huomauttavat, että afrikkalaisten ihmisapinoiden persoudesta viinalle on ihmistä lukuun ottamatta niukasti tutkimusnäyttöä. Guinean Bossousta on kuitenkin kirjattu tapaus, jossa simpanssit kävivät toistuvasti ja ilmeisen määrätietoisesti lipittämässä huomattavia määriä palmuviiniä, jota ihmiset olivat valmistamassa.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1375
Liittynyt26.3.2006

Viina alkoi maistua jo 10 miljoonaa vuotta sitten

Mistä 10 miljoonaa vuotta sitten sai viinaa?
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti)

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Viina alkoi maistua jo 10 miljoonaa vuotta sitten

Jossakin turistien alkoholijuomia näpistelevässä apinalaumassa on huomattu samansuuruinen jakauma raittiisiin, kohtuukäyttäjiin ja humalahakuisiin suurkuluttajiin kuin ihmisissäkin.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.